10 razloga zašto posjetiti Francusku

10 razloga zašto posjetiti Francusku

10 razloga zašto posjetiti Francusku

Predivna država parfema, sireva, mode, ljubavi i umjetnosti. Međutim, to nije sve kada je u pitanju Francuska. Pogledajte našu listu zanimljivih stvari koje se mogu vidjeti i raditi u najposjećenijoj državi Evrope.

Posjetite muzeje

Neizostavno je da ćete posjetiti neke od  muzeja u Francuskoj. Mi izdvajamo Luvr kao jedan od najpoznatijih muzeja u svijetu. Nalazi se u Parizu i u njemu se nalaze neka od najznačajnijih umjetničkih dijela kao što je Mona Liza ili egipatske mumije.

Popnite se na Ajfelovu kulu

Popeti se na Ajfelovu kulu je zaista nevjerovatan doživlja. Ona se nalazi takođe u Parizu i jedan je od glavnih simbola kako same države, tako i glavnog grada.

Probajte francuske poslastice

Francuska kuhinja i recepti su jedni od najljepših, a tu činjenicu upotpunjava i dokaz da se skoro svaki dan izdaju nova, dopunjena izdanja kuvara. Probajte makaronse, prepoznatljive šarene kolačiće, sireve, vina i šampanjce. Francuska je poznata i po specijalitetima od tijesta, a svakako je najupečatljiviji kroasan.

Obiđite polja lavande

Predivna polja lavande u Provansi je najbolje posjetiti u razdoblju od sredine juna do početka avgusta.

Razgledajte i šetajte kroz male ulice

Sjednite u kafić i uživajte u arhitekturi. Osjetite i uočite razlike između vaše države i Francuske.

Posjetite dvorce i druge znamenitosti

Posjetite neke od najljepših i najpoznatijih arhitektonskih građevina kao što su Versaj, Trijumfalna kapija i Notr Dam. Ljubiteljima istorije će ovo donijeti mnogo novih informacija a ljubitelji arhitekture će ostati zapanjeni ljepotom. Manje od 200 km južno od Pariza, između gradova Tours i Blois, udaljen 40 metara od obale Liore (Loare), u prirodnoj oazi nalazi se prekrasan dvorac – Château de Chaumont. Ovaj bajkoviti dvorac je nastao u X vijeku i otvoren je za javnost.

Obiđite plaže Sen Tropea

Sen Trope je mali primorski grad na francuskoj rivijeri, koji je postao poznat 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka. Mjesto u kojem toku godine živi oko 5.000 hiljada ljudi, tokom godine posjeti nevjerovatan broj od skoro 5 miliona turista. Na području Sen Tropea preovladava mediteranska klima, sa veoma dugim i toplim letima, i blagim zimama.

Posjetite Alpe

Iako je ovaj planinski vijenac najljepši tokom zimskog perioda, svakako se ima šta razlgeati i tokom drugih godišnjih prioda. Ovaj predio je prepun zamaka.

Otiđite u Pariški Diznilend

Prvi i jedini evropski Diznilend otvoren je 1. aprila 1992. godine u Parizu. Pariški Diznilend nalazi se u predgrađu glavnog grada Francuske, oko 35 minuta vožnje od centra Priza. Sastoji se iz dva dijela. Prvi dio je zabavni park, čarobni svijet zabave, crtanih junaka, razonode, nezaboravnih vožnji i bajkovite scenografije. Druge dio je Diznijev studio koji je posvećen kinematofrafiji i svijetu crtanih filmova.

Upoznajte kulturu

Upoznajte način i stil života ljudi koji žive u gradovima, način na koji se oblače, kako pričaju. Obogatite svoja čula i donesite neke od najljepših uspomena.