Goethe, ÖSD, Telc, TestDaF – međunarodni ispiti za njemački jezik

Goethe, ÖSD, Telc, TestDaF – međunarodni ispiti za njemački jezik

Goethe, ÖSD, Telc, TestDaF – međunarodni ispiti za njemački jezik

Postoji nekoliko različitih zvaničnih testova za provjeru znanja njemačkog jezika. Goethe-Zertifikat, ÖSD, telc ili TestDaF su samo neki o kojima govorimo u ovom članku.

Goethe-Zertifikat je međunardno priznat ispit njemačkog jezika koji organizuje Goethe Institut. Ovaj ispit postoji za sve nivoe koji su određeni prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za žive jezike. Ispiti za nivoe od A1 do B2 postoje za odrasle (starije od 16 godina) kao i za mlade (uzrasta od 10 do 16 godina), nivoi C1 i C2 imaju istu formu za sve. Goethe Institut takođe nudi i ispit za migrante, za nivoe A2 i B1. Ovaj ispit je nastao u saradnji sa TELC GmbH i tematski je prilagođen osobama koje dolaze u neku od zemalja njemačkog govornog područja kao migranti. Goethe Institut ima 136 Goethe instituta i 10 kancelarija u 91 zemlji.

ÖSD Zertifikat je međunarodno priznat ispit koji organizuje ÖSD (Österreichiches Sprachdiplom Deutsch/Austrijska diploma njemačkog jezika). Ovaj ispit takođe postoji za sve nivoe prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za žive jezike. ÖSD ispiti A1 i A2 postoje u 3 različita oblika, opšti njemački za oba nivoa, ispit prilagođen austrijskom govornom području za oba nivoa  kao i opšti njemački za djecu, takođe za oba nivoa, testovi za odrasle su namijenjeni starijima od 14 godina dok su testovi za djecu prilagođeni maldima od 10 do 14 godina starosti. Nivo B1 ima čak 4 različita testa i to: opšti njemački, ispit prilagođen austrijskom govornom području kao i oba testa prilagođena omladini, testovi prilagođeni omladini su namijenjeni za osobe starosti od 12 do 16 godina. Nivoi B2, C1 imaju dvije vrste ispita i to za odrasle kao i ispite za omladinu. Ispit C2 koji se smatra i poslednjim stepenom poznavanja jednog jezika postoji u dva oblika i to kao klasični ipit jezika ali i kao ispit poslovnog njemačkog jezika.

Telc Sprachenzertifikate ( telc jezički certifikati) je međunarodno priznat ispit koji organizuje telc GmbH. Ovaj ispit takođe postoji za sve nivoe prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za žive jezike. telc ispiti A1 postoje u tri oblika i to klasični, za djecu i za migrante. telc od nivoa A2 sve svoje ispite nudi za odrasle, djecu ali i kao ispite klasičnog njemačkog jezika plus strušnog njemačkog jezika za posao. telc ispiti su sprecifišni jer u ponudi imaju i ispite koji su na prelazima između nivoa kao što su B2/C1 poslovni ili medicinski njemački. Telc pored klasičnog ispita C1 nudi i specijalizovani C1 ispit za osobe koje žele svoje školovanje da nastave na nekom od fakulteta u zemljama njemačkog govornog područja.

TestDaF je međunarodno priznat ispit koji organizuje TestDaF-Institut, osnovan je sa ciljem da osmisli zadatke za TestDaf (Test njemački kao strani jezik). TestDaF nije podijeljen na klasične nivoe prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za žive jezike (od A1 do C2), to je jedinstven ispit na kojem možete da dostignete jedan od tri nivoa TDN 3 (koji je najniži i odgovara standardnom nivou na prelazu B1/B2), TDN4 (koji je srednji nivo i odgovra standardnom nivou na prelazu  B2/C1) i TDN5 (koji je najviši nivo i odgovara nivou znanja standardnog C1). TestDaF je najvažniji ispit za studente koji planiraju da upišu neki od univerziteta na njemačkom govornom području. Sa ocjenama TDN4 ili TDN 5 na svim dijelovima ispita, garantovan vam je pristupa na skoro sve fakultete.