Ovo je definitivno najbolji način da se upozna jedna zemlja

Ovo je definitivno najbolji način da se upozna jedna zemlja

Ovo je definitivno najbolji način da se upozna jedna zemlja

Iz Španije nam se javio Strahinja, učesnik programa Upoznaj Španiju. U nastavku pročitajte njegove utiske.

“Oduvek sam želeo da posetim Španiju zbog njene bogate kulture i duge istorije. Zahvaljujući Centru za afirmaciju i razvoj želja mi se ispunila, a devojke koje u njemu rade zaista su velika podrška svima koji požele da „malo pobegnu u inostranstvo”. Ja sam im vrlo zahvalan na uloženom trudu, mnogim savetima koje su mi dale, i čestom pozivanju da se raspitaju kako mi je u porodici gde trenutno živim. Priznajem da sam pred put bio pomalo nervozan i nisam bio siguran kako ću se snaći kada stignem u Burgos, grad udaljen šezdesetak kilometara od Madrida, u kojem moji domaćini žive. Medjutim, kada sam stigao preko Frankfurta do Madrida ispostavilo se da razloga za brigu nije bilo uopšte. Prevoz od aerodroma do Burgosa autobusom bio je vrlo prijatan, u jednom kafiću sam sačekao moje domaćine i moj boravak u Španiji je počeo…

U principu Španci su vrlo prijateljski raspoloženi prema gostima, tako da sam svuda osećao da sam dobrodošao, od samog početka. Porodica me je prihvatila od prvog momenta, posebno osmogodišnji  Lukas i četvorogodišnji  Hektor, sa kojima se najviše „družim”. Postao sam član porodice i sa njima sam vikendima posećivao dosta mesta. Vodili su me u Sasamon, Lermu i Bilbao i još mnogo mesta interesantnih, poput Sad hila gde je sniman film „Dobar, loš, zao”. Dečaci su me prihavtili kao rođaka, pomagao sam starijem da piše domaći, radio lekcije iz engleskog unapred sa njim, igrao se sa njima, vodio ih u šetnju i sa njima nisam imao nikakvih problema. Kad god sam ih čuo da pričaju engleski bio sam vrlo sam zadovoljan sobom jer sam ih podsticao da govore taj jezik. Od njih sam „krao”  kratke španske rečenice, jer španski nisam govorio do dolaska u Burgos.

Upoznao sam članove šire porodice mojih domaćina, jer su me svuda vodili sa sobom, kao i dosta porodičnih prijatelja. U Sasamonu sam se družio sa njihovim prijateljima, čak sam učestvovao u pečenju i ljuštenju paprika za zimnicu. Ali i otkrio da oni ajvar ne prave, pečene paprike zamrznu i tokom zimskih meseci jedu kao salatu.  Novi španski prijatelji su mi pokazali grad Burgos i upoznali me sa svojim načinom života.

Ceo ovaj kraj je bogat kulturno-istorijskim nasledjem. Katedrala u centru grada je impozantna gradjevina koja je na mene ostavila jak utisak. Burgos je čuven po muzeju evolucije čoveka u kojem je moguće videti ostatke naših predaka koji su stari više od pet miliona godina. Lokalni muzej ima vrlo impresivnu kolekciju predmeta i dela od praistorije do savremenog doba. Centar grada je jako lep i svaki put kada šetam primetim nešto novo.

Saznao sam dosta novih stvari, proširio vidike i stekao prijatelje. Posebno me raduje što sam „propričao” španski. Dolazak u Španiju se ispostavio kao izuzetno dobra odluka. Ovo je definitivno najbolji način da se upozna jedna zemlja i steknu nezaboravna iskustva. Ona su dragocena za odluku da se opet spakuju koferi i podje na neko novo mesto.

Ja već pravim planove…”

 

Ukoliko i Vi želite da učestvujete u programu kulturne razmjene sa Španijom, prijavite se klikom na dugme OVDE