Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Upoznaj Njemačku

Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Upoznaj Njemačku

Gradovi u kojima borave učesnici projekta – Upoznaj Njemačku

Učesnicima projekta dostupan je veliki broj gradova, a u ovom članku vam donosimo  najzanimljivije informacije o gradovima u kojima trenutno borave učesnici projekta – Upoznaj Njemačku.

Hamburg

Hamburg je najmanja savezna država ali istovremeno i drugi po veličini grad u Njemačkoj. Nalazi se na sjeveru zemlje, udobno smješten na rijeci Labi. Nazivaju ga i „vrata u svijet“, jer Hamburg predstavlja treću po veličini luku u Njemačkoj, sa preko 150.000 zaposlenih. Ljubitelji znamenitosti mogu da uživaju u preko 2.500 mostova koji se nalaze u starom gradu i postavljeni su oko umjetnog jezera Alzer, a svakako jedna od nezaobilaznih mjesta za posjetu jeste i Crkva Svetog Mihaela, smještena u samom srcu ovog lučkog grada.

Braunschweig

Jedinstven šarm krasi ovaj gradić sjeverno od planine Harc. Dragulj ovog mjesta je svakako Altstadtmarkt (pijaca u starom gradu), mjestu na kojem su se još od 12. vijeka održavali srednjevijekovni turniri, a koja i danas preko vikenda ima mnogo toga da ponudi. U okolini se nalaze neke od najstarijih i najbitnijih građevina ovog grada, a ukoliko krenete malo dalje, možete da naiđete na mnogo uskih uličica koje vas vode na prekrasne trgove.

Korbach

Smješten na sjeveru njemačke pokrajine Hesen, Korbah je mali gradić koji broji oko 25.000 stanovnika. Pored nekoliko građevina, koje su očuvane još iz srednjeg vijeka, turisti mogu da krenu i u potragu za zlatom, te saznate sve o ovom elementu u muzeju koji se nalazi nadomak Korbacha.

Stuttgart

Smješten na rijeci Nekar Stuttgart predstavlja  glavni i najveći grad savezne države Baden-Vurtenberg. Grad koji je već od 6 vijeka p.n.e.  bio važna oblast za agrokulturu danas je šesti po veličini grad u Njemačkoj. Poznat po mnogim brdima na kojima se prostiru divni vinogradi, Stuttgart se u modernom svijetu smatra i kolijevkom automobila, jer je 1887. godine baš ovdje izumljen motor i automobil. Prelijepu prirodu spojenu sa modernom civilizacijom možete da posmatrate sa nekog od mnogobrojnih vidikovaca širom grada.

 

Regensburg

Osnovan u vrijeme Rimske imperije kao Casta Regina (tvrđava pored rijeke Regine) Regensburg je jedan od najstarijih njemačkih gradova. Pošteđen za vrijeme Drugog svjetskog rata, mnogi turisti i isotričari danas odlaze u Regensburg da bi vidjeli netaknutu ljepotu starog grada,  kao i mnoge srednjevijekovne građevine. Kameni most se u 12. vijeku koristio za odlazak krstaša u Krstaške ratove, dok Katedrala u Regensburg predstavlja jednu od najljepših građevina  sagrađenih u gotskom stilu.

 

Gengenbach

Gengenbach je šarmantan gradić sa istorijskim centrom, grad tornjeva i kapija, poludrvenih sačuvanih kuća i živopisnih ulica. Grad nudi raznoliku prirodu: široke i uske doline Švarcvalda sa bujnim livadama, bogatim poljima i voćem, okružen vinogradima, gustim listopadnim i jelovim šumama i veličanstvenim panoramskim pogledom. Centar grada čini tržišni trg sa klasicističkom zgradom opštine i fontanom sa kamenim vitezom. Jedna manje poznata zanimljivost gradića jeste ta, da je jedan dio filma „Čarli i čokoladna fabrika“ poznatog režisera Tim Burtona upravo snimljena u Gengebachu, s time da je grad u filmu predstavljen kao Dizeldorf.

Köln

Köln je četvrti grad po veličini u Njemačkoj. Kao ekonomska i kulturna metropola ima međunarodni značaj. Na Kölnskom dijalektu Kölsch grad nazivaju Kölle. U srednjem vijeku grad je postao važan crkveni, umjetnički i edukativni centar. Poznata katedrala u centru grada koja je 1996. godine proglašena UNESCO svetskom baštinom, predstavlja važnu znamenitost i služi kao nezvanični simbol grada. Pored katedrale Köln je takođe veoma poznat po karnevalu. Karneval predstavlja najveću javnu manifestaciju u gradu, čije sjednice i parade u karnevalskoj sedmici privuku oko dva miliona gostiju godišnje.

Bielefeld

Bielefeld je nezavisni grad u upravnom okrugu Detmold na sjeveroistoku Sjeverne Rajne-Vestfalije. Grad je dugo bio centar lanene industrije. Danas je prije svega lokacija prehrambene industrije, trgovačkih i uslužnih preduzeća, štamparske i tekstilne industrije i mašinstva. Oko 20 muzeja u Bielefeldu pokazuju ne samo umetničke i istorijske zbirke već i industrijsku kulturu, ali se takođe bave i drugim temama. Bielefeld se prvi put pominje početkom 9. veka, a kao grad 1214. godine.

Dortmund

Dortmund je ekonomski i trgovački centar savezne pokrajine Vestfalije. Tokom Drugog svjetskog rata ukupno 105 vazdušnih udara u kojima je bilo više od 22.242 tona bombi uništilo je 95% istorijskog centra grada. Arhitektonski gledano Dortmund je grad pun kontradikcija. Na percepciju snažno utiče poslijeratni stil i stil postmodernizma i daje utisak mladog grada. Zapravo, zbog svoje više od 1125 godina stare istorije, veliki broj zgrada datiraju iz različitih arhitektonskih epoha.  Sa svojim kontrastima, znamenitostima i manifestacijama Dortmund svake godine privuče mnogobrojne posjetioce širom svijeta.

Frankfurt am Main

Kozmopolitski grad sa istorijskim i modernim znamenitostima. Međunarodno poznate izložbene kuće sa obje strane rijeke Maine stvaraju jedinstvenu umjetnost i kulturu na obali. Frankfurt na Maini nudi šoping moguänosti za svačiji ukus, a kulinarska ponuda je raznovrsna i međunarodna kao i ljudi u ovom gradu. Iako većina grad zamišlja dinamičnim i modernim, posebno poznat po svojim sajmovima, grad nudi mnogo više od toga. Nedaleko od nebodera naći ćete ugodne pabove i u samom gradskom centru takođe su skrivene i istorijske znamenitosti. Frankfurt nije samo ponosan na svog najpoznatijeg sina grada, Johan Wolfgang von Goethe. Ovdje su i Carska katedrala i crkva sv. Pavla kolijevka nemačke demokratije. Zanimljive destinacije za ekskurzije u Frankfurtu i okolini će učiniti boravak jednim odličnim iskustvom.

Prijavi se i ti! PRIJAVI SE