Čarobno i obogaćujuće iskustvo – kulturna razmena u Italiji

Čarobno i obogaćujuće iskustvo – kulturna razmena u Italiji

Čarobno i obogaćujuće iskustvo – kulturna razmena u Italiji

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Italijom, Anastasija, javlja nam se iz Firence, gde je boravila tri meseca. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Moj boravak u Firenci kao Au Pair bio je nezaboravan spoj kulturnog bogatstva, umetnosti i istorije. Grad me je očarao svojom divnom arhitekturom, muzejima i šarmom ulica koje odišu istorijom.

Firenca, prestonica Toskane, središte je renesansne umetnosti. Uživala sam u remek-delima Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Botičelija i drugih velikih umetnika. Šetala sam uskim uličicama, osećajući duh srednjeg veka na svakom koraku. 

Grad sam po sebi očarava svojom bogatom kulturnom baštinom i izvanrednom hranom. Život sa italijanskom porodicom omogućio mi je da unapredim svoje znanje italijanskog jezika, upoznam njihove običaje i način života, pruživši mi iskustvo koje se ne može doživeti turistički. U domu porodice sam se osećala kao kod svoje kuće.

Pored Firence, istraživala sam i druge gradove Italije, istinski uživajući u raznovrsnosti kulture. Sijena me osvojila svojim srednjovekovnim trgovima i spektakularnom katedralom. Areco, grad u kom je rođen Petrarka i gde je sniman čuveni film “Život je lep”, izgledao je bajkovito pod svetlima božićne rasvete i dekoracije.

Pored lepote samog grada, u Bolonji sam uživala u ukusima italijanske kuhinje. Bergamo me je fascinirao spojem starog i novog grada, kao i panoramskim pogledom koji ostavlja bez daha. Milano, modna prestonica Italije, ponudila mi je savršen spoj modernog života i istorijskih spomenika.

Venecija, grad na vodi, ostavila je neizbrisiv utisak svojim kanalima, mostovima i karnevalskom atmosferom. Posetila sam i Padovu, grad bogate istorije i značajnih naučnih dostignuća, koja osvaja lepotom svojih trgova.

Umetnost i istorija obeležile su moje dane u Firenci, a putovanja kroz različite gradove i regije su mi omogućila da svestranije i dublje upoznam Italiju, ovu fascinantnu zemlju u kojoj svaki kutak govori o prošlosti.

Budućim kandidatima poručuje:

Boravak u Italiji kao Au Pair je čarobno i obogaćujuće iskustvo.  Poručila bih svim budućim kandidatima da se ne premišljaju ni časa, već da se odmah prijave i omoguće sebi ovo izvanredno životno iskustvo.

Ukoliko i ti želiš u Italiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE