Poziv znatiželje – kulturna razmena u Španiji

Poziv znatiželje – kulturna razmena u Španiji

Poziv znatiželje – kulturna razmena u Španiji

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Jovana, piše nam iz mesta Santa Oliva, seoce nadomak Taragone. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Ovo su sada već finalni utisci: Mnogo mi je značilo učešće u programu i sve se ispostavilo mnogo bolje nego što sam očekivala. Brinula sam da ću se osećati eksploatisano, u smislu koliko sam uložila u program, koliko ću biti na raspolaganju deci i koliko je skroman “džeparac”, ali mi se sve lepo posložilo tamo.

Porodica nije koristila maksimalan kapacitet dozvoljenih sati, tako da sam imala dosta slobodnog vremena. U danima kada sam bila zadužena za decu, u Santa Olivi nisam imala mnogo troškova. Slobodne dane sam provodila mahom u Barseloni i tada sam taman trošila sve što sam u prethodnim danima zaradila 😀

Bilo mi je uglavnom vrlo prijatno sa porodicom, roditelji su se lepo ophodili prema meni. Sa decom sam našla zajednički jezik, bilo je vrlo uspešnih i vrlo izazovnih dana u svemu tome.

Samo mesto je slatko, ali malo zabačeno i nema baš javnog prevoza. Do plaže sam išla biciklom, što jeste bilo dosta naporno, a do voza za Barselonu me je uvek vozio neko od roditelja. Kada se do njega stigne, taj voz je milina, neverovatno jeftin, a sat vremena lepe vožnje velikim delom uz more.

Išla sam na plažu u predvečerje, kada završim sa decom, ili sam ostajala u sobi da čitam i pišem i radim na jednoj umetničkoj ideji. U skroz slobodnim danima uglavnom sam bila u Barseloni.

Svidela mi se ta verzija sebe koja putuje sama, lansira se u nepoznatno i prolazi kroz razne avanture u svemu tome. Svideo mi se protok koji sam ostvarila. Barselona mi je postala kao moj drugi grad.

Budućim kandidatima poručuje:

Budućim kandidatima poručila bih da se osmele da učestvuju i da prate svoj osećaj oko odabira porodice. Da se otvore da komuniciraju svoje želje i granice sa porodicom. Vrlo je izazovno, ali i lepo ući sa nekim tako odmah u zajednički život.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE