Na ovim bajkovitim izvorima voda je najčistija i najprozirnija na celom svetu

Na ovim bajkovitim izvorima voda je najčistija i najprozirnija na celom svetu

Na ovim bajkovitim izvorima voda je najčistija i najprozirnija na celom svetu

Zamislite mesto na kome je voda toliko bistra da možete videti skoro 65 metara u dubinu. Gledajući u nju, čini se da gledate kroz staklo, a na njenoj kristalnoj površini sijaju odsjaji okolnog drveća i jarkog sunca.

Ovo neverovatno mesto zaista postoji, zove se izvori Te Vaikoropupū i nalazi se na Novom Zelandu. Ovi izvori izbacuju najčistiju slatku vodu na svetu, pa je zato kupanje, pecanje, punjenje flaša, pa čak i naizgled nevino dodirivanje vode prstom strogo zabranjeno. Ovo posebno mesto ima ogroman biološki, ali i verski i kulturni značaj za lokalno stanovništvo Maora.

Izvori Te Vaikoropupū skriveni su duboko u dolini Takaka, nedaleko od istoimenog grada. Voda na ovom mestu izvire iz dubine zemlje, a izvori ispuštaju neverovatnih 14.000 litara u sekundi. Osim što je ovo mesto na kojem izvire najčistija voda na svetu, ona je i najhladnija na južnoj hemisferi. Izvori na površini formiraju jezerce u kojem temperatura ne prelazi 11 stepeni.

Nacionalni institut za vodu i atmosferu izmerio je 1993. godine vidljivost i utvrdio da ona iznosi neverovatna 63 metra. Zašto je voda na ovom mestu toliko čista? Bistrina vode rezultat je prirodnog filtriranja pre izbijanja na površinu, a pretpostavlja se da se samo ona ispod smrznutog Vedelovog mora na Antarktiku može meriti sa ovim izvorima.

Iako je svaki dodir sa vodom zabranjen i strogo kažnjiv, rezervat se može posetiti. Izvori su okruženi bujnom vegetacijom sa mnoštvom autohtonog bilja, a oko vode se nalaze staze koje vode posetioce kroz ovo divno mesto. Na ulazu u rezervat nalaze se table sa nizom pravila za goste. Pored toga što im je dozvoljeno samo da gledaju u vodu, napominje se da je na šetalištu zabranjeno jesti i piti, nema kanti za otpatke i da je zabranjeno ostavljati svoj otpad na prostoru rezervata. Takođe se ističe da su sve biljke i životinje na ovom području zaštićene i da se ne smeju uznemiravati.

Jedna od zanimljivih karakteristika ovih izvora jeste i njihova plimna fluktuacija. Izvori Te Vaikoropupū pokazuju značajne promene protoka vode dva puta dnevno, a ta se fluktuacija podudara s plimom i osekom. Iako se izvori nalaze 50 metara iznad nivoa mora, naučnici pretpostavljaju da ove fluktuacije ukazuju na podzemnu vezu s morem. Nekad je ovo područje bilo iskrčeno zbog požara, rudarenja zlata, poljoprivrede i izgradnje puteva. Danas, kad je pod strogom zaštitom, u rezervatu Vaikoropupū springs možete videti autohtone biljke koje su se postepeno vratile na ovo područje.

Ipak, ono što čini ove izvore posebno važnim jeste njihova kulturna i duhovna vrednost za lokalno stanovništvo. Za Māore, izvori Te Vaikoropupū su taonga, što znači blago, i wāhi tapu, što označava mesto visokog kulturnog i duhovnog značaja.

 

Preuzeto sa: http://b92.net