Efikasno učenje: Pomodoro tehnike, učenje s karticama i metoda Feynman?

Efikasno učenje: Pomodoro tehnike, učenje s karticama i metoda Feynman?

Efikasno učenje: Pomodoro tehnike, učenje s karticama i metoda Feynman?

Primjena ovih tehnika može vam pomoći da povećate svoju produktivnost i efikasnost prilikom učenja. Svaka tehnika ima svoje prednosti i najbolje je odabrati onu koja vam najviše odgovara.

U današnjem ubrzanom svijetu, bitno je da pravilno koristimo svoje vrijeme, posebno kada je u pitanju učenje. Ovaj članak će vam predstaviti tri tehnike koje su se pokazale efikasnim za poboljšanje učinkovitosti učenja: pomodoro tehnika, učenje s karticama i Feynmanova metoda.

Pomodoro tehnika

Ova tehnika, razvijena od strane Francesca Cirilla, temelji se na ideji intervalnog učenja. Ideja je da se rad ili učenje podijeli na blokove od 25 minuta (poznati kao “pomodori”), nakon čega slijedi pauza od 5 minuta. Nakon svakog četvrtog bloka, preporučuje se duža pauza, recimo 15-30 minuta. Ovo pomaže u održavanju koncentracije i smanjenju umora.

Učenje s karticama

Učenje s karticama, poznato i kao metoda flashcards, koristi se za memorizaciju informacija kroz repetitivno učenje. Na jednoj strani kartice napišete pitanje ili pojam, a na drugoj strani odgovor ili objašnjenje. Redovito pregledavanje ovih kartica pomaže studentima da utvrde informacije.

Feynmanova metoda

Ova metoda nazvana je po Richardu Feynmanu, dobitniku Nobelove nagrade. Feynmanova metoda se sastoji od četiri koraka:

  1. Odaberite koncept koji želite razumjeti i proučite ga dobro.
  2. Naučite taj koncept tako da ga možete objasniti na jednostavan način, kao da ga objašnjavate petogodišnjem djetetu.
  3. Identificirajte dijelove u kojima ste zapeli i vratite se na izvor informacija kako biste bolje razumjeli te dijelove.
  4. Ponovite postupak dok ne možete potpuno objasniti koncept u jednostavnim terminima.

Preuzeto sa: studomat.ba