5 savjeta za bolje mentalno zdravlje na internetu

5 savjeta za bolje mentalno zdravlje na internetu

5 savjeta za bolje mentalno zdravlje na internetu

Savjeti za mlade: Kako brinuti o sebi i drugima online

5 savjeta za bolje mentalno zdravlje na internetu

Biti online može predstavljati mnogo sjajnih prilika za povezivanje, učenje i dijeljenje onoga šta vam je važno, ali donosi i brojne izazove i rizike. Ako su vam društvene mreže ili internet ikada donijele osjećaj stresa, zavisti ili usamljenosti, manjak samopoštovanja ili socijalne anksioznosti, znajte da niste sami. Predstavljamo vam pet savjeta kako paziti na svoje mentalno zdravlje, a ostati uljudan dok si na internetu.

Izbjegavajte beskonačno scrollanje

Obratite posebnu pažnju na to kako društvene mreže i internetski sadržaji utječu na vaše osjećaje, misli ili ono šta radite. Kako se osjećate? Daje li vam čitanje vijesti osjećaj da ste informisani ili vam donosi stres? Osjećate li se dobro ili se javlja osjećaj zavisti kada vidite fotografije svojih prijatelja i poznanika na društvenim mrežama? Provjeravate li svoj mobitel čim se probudite kako biste vidjeli novosti ili iz čiste navike?

Prepoznavanje zašto ste online i kako se zbog toga osjećate može vam pomoći da postavite lična ograničenja koliko vremena provodite na društvenim mrežama ili aplikacijama. Iako nije uvijek realno prestati pratiti ili prijaviti sve stvari koje namjerno ili nenamjerno negativno utiču na vaše emocije, možete pokušati isključiti zvuk ili ograničiti sadržaj s naloga zbog kojih se ne osjećate dobro. Važno je zapamtiti da čak i kada je riječ o objavama vaših prijatelja, nije sve što vidite na mreži stvarno, ali stvarno je kako ti sadržaji utiču na vas i to kako se osjećate.

Budite pažljivi

Postoji mnogo sjajnih online alata i sadržaja koji mogu pomoći u podršci svim aspektima mentalnog zdravlja i dobrobiti. Od aplikacija za meditaciju koje će vam pomoći da se opustite i usredotočite, do platformi koje vam pomažu da razvijete svoj osjećaj identiteta i sebe, ostanite povezani i podržite jedni druge. Postoji mnogo sjajnih alata za online učenje gdje možete isprobati nešto novo, poput crtanja ili vježbanja, koji vam mogu pomoći izgraditi nove kognitivne i kreativne vještine, kao i online fitness kursevi, koji će vam pomoći da ostanete zdravi i opustite se.

Pokušajte pronaći pozitivan sadržaj i ljude koje ćete pratiti, poput sportista, pjevača, kuhara, autora ili drugih mladih ljudi koji govore o pitanjima do kojih vam je stalo. Zapamtite, takođe možete koristiti internet i društvene mreže za traženje stručne pomoći i informacija o mentalnom zdravlju ako su vam potrebne.

Zaštitite sebe i druge online

Provjerite podešavanja privatnosti na svim svojim profilima na društvenim mrežama. Neka vaša web kamera budepokrivena kada je ne koristite. Budite oprezni kada se prijavljujete na aplikacije i usluge na internetu – posebno kada unosite svoje ime, adresu ili fotografiju. Ako ste zabrinuti zbog nečega što ste vidjeli ili doživjeli na internetu, trebali biste razgovarati s odraslom osobom kojoj vjerujete, poput roditelja ili učitelja, i prijaviti šta se desilo na dotičnoj platformi (ne zaboravite napraviti snimak ekrana kao dokaz) i potražiti sigurnosne linije za pomoć i usluge mentalnog zdravlja kao što su Plavitelefon.ba.

Riječi su važne i važno je dobro razmisliti o tome šta dijelimo. Nemojte postavljati online ništa što npr. niste spremni vidjeti na billboardu u centru grada.

Budite ljubazni

Koristite društvene mreže za dobro, dijeleći pozitivne sadržaje i poruke sa svojim prijateljima, porodicom i kolegama iz razreda. Na primjer, mogli biste nekome dati do znanja da mislite na njega/nju ili ostaviti pozitivan komentar na post koju su objavili. Ako se zateknete da odgovarate na poruku ili objavu u negativnom tonu, zastanite i razmislite možete li to prešutjeti, reći na neki drugi način ili umjesto toga razgovarati uživo. Ako vidite ili primite poruke ili sadržaj koji smatrate zastrašujućim ili uvredljivim, trebali biste osobu blokirati i prijaviti. Riječi su važne i važno je dobro razmisliti o tome šta dijelimo. Svi imamo moć biti ljubazni i nekome uljepšati dan – podijelimo ljubav, a ne mržnju!

Ostanite prisutni i povezani IRL (U stvarnom svijetu)

Granice između online i offline svijeta mogu biti sve nejasne, što otežava život u sadašnjem vremenu i zadovoljenje naše urođene potrebe za ljudskim kontaktom. Da li ikada prekidate ono šta radite kako biste to mogli objaviti na društvenim mrežama, ili listate kroz storije svojih prijatelja umjesto da ih zovete ili se sastajete da vidite kako su? Važno se s vremena na vrijeme pokušati isključiti i odmoriti od društvenih mreža te provoditi vrijeme s prijateljima i porodicom i u stvarnom životu.

Pokušajte postaviti svoje vlastite, realne ciljeve, na primjer, odlučite ne provoditi vrijeme online prvih sat vremena kad se probudite i u vrijeme prije nego idete spavati. To troši energiju i uči nas nefiltriranom upijanju nepotrebnih informacija. Aktivnosti kao što su meditacija, odlazak u šetnju, razgovor s prijateljima mogu vam pomoći da se osjećate bolje, fokusiranije i opuštenije.

Izvor:mladibl.com

Preuzeto sa: unicef.org