Prednosti učenja stranih jezika

Prednosti učenja stranih jezika

Prednosti učenja stranih jezika

Jezike učimo od našeg prvog kontakta sa svetom. Još kao deca usvajamo maternji jezik samo slušajući komunikaciju ljudi oko sebe. Kada kao odrasle osobe usvajamo veštine stranih jezika, to iziskuje veći napor od onog u detinjstvu, ali samim tim sa sobom donosi veliki broj benefita po naše komunikacijske sposobnosti, ali i one kognitivne. Učenje stranih jezika otvara nam nove životne mogućnosti i čini nas bogatijim ljudima.

Postoji izreka – koliko jezika znaš, toliko vrediš. Pokušaćemo ipak, izvan ustaljenih fraza, da vam približimo koje su to najveće prednosti učenja stranih jezika, i zašto već sada treba da počnete sa ovakvom vrstom rada na sebi.

Kognitivne sposobnost

Kognitivne sposobnosti svake osobe rastu sa godinama, iskustvom i kontinuiranim radom na sebi. Učenje je najsigurniji način da očuvamo mozak britkim. Dokazano je da učenje stranog jezika ojačava izvršni kontrolni centar mozga, održavajući tako intelekt oštrijim.

Takođe, smatra se da se maternji jezik uvek doživljava i koristi impulsivno i emotivno, dok nas korišćenje stranog jezika navodi na to da svaku reč dodatno preispitamo, čime ne samo da koristimo logiku, već govoru pristupamo racionalnije i potencijalno povećavamo sposobnost da donosimo bolje odluke. Na primer, učenje nemačkog jezika može bii jako korisno, jer se reči formiraju po drugačijim pravilima od onih u srpskom jeziku, a usvajanjem novih pravila, usvajamo i nove logičke veštine.

Osobe koje uče strani jezik imaju i bolje komunikativne sposobnosti, jer učenjem drugog jezika razvijamo sposobnost aktivnog slušanja sagovornika. Učenjem jezika stimuliše se i kreativnost, jer govor na jeziku koji nije maternji zahteva sposobnost planiranja, upotrebu radne memorije i kognitivne fleksibilnosti.

Razvoj karijere i obrazovanje

Bez obzira na sve specifične veštine koje posedujemo – ukoliko želimo da ih primenimo na tržištu rada, van zemlje, ali i u njoj, preduslov je da poznajemo strane jezike. Najpre, većina kompjuterskih aplikacija koje koristimo u radu su na stranim jezicima, a osim toga, klijenti i poslovni partneri sa kojima sarađujemo u poslu sve češće su iz različitih krajeva sveta.

Zbog toga je korisno poznavati makar jedan internacionalni strani jezik. Ukoliko želimo da radimo van zemlje – ovo je nezaobilazni uslov. Zemlje poput Nemačke zahtevaju visok nivo poznavanja njihovog jezika kako bismo uopšte dobili mogućnost da radimo tamo.

Takođe, ukoliko želimo da se obrazujemo van zemlje ili na međunarodnim fakultetima, moramo učiti strane jezike. Često nam je, da bismo adekvatno obradili neku studijsku temu i na domaćim univerzitetima potrebno poznavanje stranih jezika – zbog primene što šire literature.

Putovanja i društveni život

Ukoliko ste svetski putnik, i volite da istražujete nova mesta i nove kulture, za lakše snalaženje morate usvojiti bar jedan strani jezik. Najbolja odluka za ovakav način života je učenje engleskog, ali i drugi internacionalni jezici poput nemačkog, francuskog ili španskog mogu se pokazati kao veoma korisni na putu, u zavisnosti od delova sveta u koje se uputite.

Ne samo da će vam strani jezik olakšati komunikaciju sa lokalcima, već ćete se lakše snalaziti u tumačenju putokaza, mapa, ali i smernica za putovanja preko vodiča na internetu.

Preuzeto sa: zrnoznanja.com