Zašto je važno da deca uče strani jezik?

Zašto je važno da deca uče strani jezik?

Zašto je važno da deca uče strani jezik?

Osim maternjeg jezika učiti i neki strani jezik nije luksuz već potreba. Posebno je u današnjem svetu, kada nauka i tehnologija napreduju neverovatnom brzinom, poznavanje bar jednog stranog jezika neophodno. Zato je veoma važno od malena usmeriti decu i omogućiti im učenje nekog jezika koji nije maternji. Najčešće se u tom uzrastu biraju standardni svetski jezici, ali to ne mora da bude pravilo. Neka deca uče strani jezik još pre polaska u osnovnu školu.

Svakako nećete pogrešiti ukoliko već početkom školovanja usmerite dete na učenje nekog drugog jezika. Ukoliko dete ima poteškoća sa savladavanjem lekcija iz stranog jezika koji uči u redovnoj školi, upis u školu stranih jezika će mu samo olakšati učenje.  Može shvatiti ono što nije razumelo na časovima redovne nastave, ali isto tako može znatno proširiti i produbiti postojeće znanje.

Za razliku od odraslih, deca strani jezik uče mnogo brže i mnogo lakše. Ukoliko imaju dodatnu obavezu, organizovanija su i postižu bolji uspeh u školi. Učenje jezika doprinosi razvijanju samopouzdanja kod dece, a što je najvažnije –  predstavlja izuzetnu investiciju za budućnost.

Deca strani jezik uče brže i lakše nego odrasli 

Verovatno ste primetili da mlađa deca gledajući crtane filmove na stranom jeziku nesvesno usvajaju neke reči i sa lakoćom ih reprodukuju. Za razliku od odraslih, deca uče kroz igru, neosetno. Deci predškolskog uzrasta je učenje jezika zanimljivo i ne doživljavaju ga kao obavezu, već kao vid zabave. Isto se može reći i za decu mlađeg školskog uzrasta.

Rano učenje stranog jezika omogućava deci da određeni jezik lakše i brže usavrše kada odrastu. Samim tim je veća verovatnoća da će ga tečno izgovarati. U ranom uzrastu deca imaju sposobnost da spontano i veoma brzo usvoje veliki fond reči, koji će izgovarati gotovo identično kao i maternji jezik.

Deca koja imaju dodatne aktivnosti su organizovanija 

Dete koje je u vrtiću nema obaveza, mada i u mlađim razredima osnovne škole dete ima dosta vremena ukoliko mu pomognete da ga pravilno rasporedi. Zato je ovo idealan uzrast u kome treba početi sa učenjem stranog jezika. Osim toga, u ovom uzrastu dete to neće shvatiti kao opterećenje, već kao dodatnu zabavu i druženje sa vršnjacima.

Istraživanja su pokazala da deca koja sem školskih obaveza imaju neku dodatnu aktivnost  imaju sposobnost bolje organizacije, kao i bolji uspeh u školi.

Učenjem stranog jezika se poboljšava pamćenje

Učenje drugog jezika poboljšava moždane funkcije i pospešuje pamćenje. Prema istraživanju koje je rađeno, ljudi  koji su učili i koristili više od jednog jezika imaju poboljšanu strukturu mozga u poređenju sa onima koji su odrasli govoreći samo maternji jezik. Takođe, kod dece koja imaju problem sa izgovorom pojedinih glasova, kao što su R, Č ili Ć, primetno je da prilikom izgovora reči na stranom jeziku ove glasove pravilno izgovaraju. Vremenom, dete sporne glasove počinje pravilno da izgovara i na maternjem jeziku. Deca koja tokom odrastanja obavljaju više radnji istovremeno kasnije su spremnija za multitasking i mnogo bolje se snalaze u životu.

Znanje više jezika je najbolja investicija za budućnost

Škola stranih jezika deci nudi učenje kroz igru i zabavu, a deca igrajući se najbolje uče. Pored toga, kod dece se produbljuje motivacija za učenjem i sticanjem novog znanja, što kasnije dovodi i do boljeg uspeha u školi. Znanje drugog jezika donosi brojne benefite kasnije u životu. Sa znanjem jednog ili više jezika mogućnosti su neuporedivo veće, tako da pojedinac može da dobije šansu da ostvari uspeh tokom studiranja u stranoj zemlji. Takođe zahvaljujući stranom jeziku, poslovne šanse su znatno veće, što podrazumeva uspešniju karijeru.

Učenje stranog jezika doprinosi jačanju samopouzdanja 

Učenjem stranog jezika se razvija samopouzdanje kod dece jer će se i stidljiva deca lakše priključiti grupi, oslobodiće se straha, a uspešno snalaženje u novom okruženju dovodi do toga da deca budu ponosnija na sebe. Što ranije počnu sa učenjem drugog jezika, bolje će ga savladati, tako da neće imati jezičku barijeru ako se barem i turistički nađu u drugoj zemlji. Pored toga, učeći strani jezik deca od najranijeg uzrasta shvataju da u svetu postoje razni narodi koji govore različitim jezicima i vrlo rano shvataju pojam multikulturalnosti.

Bez obzira na to da li ćete odabrati da upišete dete u školu stranih jezika ili da mu obezbedite privatnog profesora, sigurno je da nećete pogrešiti. Ne zaboravite da se investicija kako u sopstveno znanje tako i u znanje svoje dece višestruko isplati.

Preuzeto sa: mojedete.info