Čuvena baltička Venecija, dom najukusnije štrudle sa jabukama

Čuvena baltička Venecija, dom najukusnije štrudle sa jabukama

Čuvena baltička Venecija, dom najukusnije štrudle sa jabukama

Libek je kralj svih hanzeatskih gradova, osnovan davne 1143. godine. To je prvi “zapadni” grad na obali Baltika. Srednjovekovni ambijent i istorijske i kulturne atrakcije i danas dominiraju predivnim gradskim krajolikom i podsećaju na slavnu prošlost grada. To je grad koji bismo i očekivali od jedne stare dame Nemačke.

Libek je u narodu pozant kao baltička Venecija, i oduvek je bio poseban. To je grad koji je dugo nosio titulu jednog od najslavnijih ranih sedišta globalne trgovine. Okružen vodom, stari grad sa svojih sedam tornjeva i pet glavnih crkava svedočanstvo je 1.000 godina bogate istorije.

Upravo zbog toga, Libek se nalazi na listi Uneskove svetske baštine. Sve gradske znamenitosti, gotičke, renesansne, barokne i klasične građevine, uske ulice i trgovi, crkve i samostani, trgovačke kuće i utvrđenja čine izuzetnu celinu.

Neverovatan primer gotičke arhitekture od opeke je i crkva Svete Marije, koja ima najviši svod napravljen od tog materijala na svetu. Samo nekoliko koraka dalje nalazi se moderna koncertna i kongresna dvorana MuK, glavno mesto grada za sve manifestacije.

Druge značajne građevine u starom gradu uključuju gradsku kuću, samostan dvorca, trg Koberg i četvrt između crkve Svetog Petra i katedrale. Grad je zaista pun znamenitosti i teško je izdvojiti bilo šta.

Srednjovekovni Libek je savršeno je mesto za šetnju i istraživanje. Nakon toga, obavezno odmor treba potražiti u gradskim restoranima, pivnicama i klubovima, ako želite dobar provod.

Od gurmanluka, obavezno treba probati jagnjetinu sa speclama i višnajma, kao i najukusniju štrudlu sa jabukama.

Istorija i marcipan

Postoji puno teorija kako je nastala jedna poslastica po kojoj je Libek inače i poznat.

Marcipan, koji izvorno potiče iz ovog grada, je prema predanju nastao iz nužde. Najprihvaćenija teorija kaže da je 1407. godine došlo do gladi, a istovremeno je vladala nestašica žitarica.

Narod je imao velike zalihe badema, pa su vlasti naredile pekarima da peku hleb koristeći bademe. Nekad je postojalo puno zanatskih proizvođača marcipana, i sve o ovoj poslastici je najbolje saznati u muzeju marcipana. Ulaz se ne naplaćuje.

Do Libeka se lako i brzo stiže, postoji odlična putna infrastruktura. Iako se nalazi na krajnjem severu zemlje, ovaj grad treba posetiti, jer nudi zaista puno sadržaja turistima. Kad se nađete u gradu, predlažemo da besciljno lutate ulicama, i prepustite da vas ova divna baltička Venecija sama vodi.

Preuzeto: b92.net