Madrid – grad različitosti, živ u svako doba dana i noći

Madrid – grad različitosti, živ u svako doba dana i noći

Madrid – grad različitosti, živ u svako doba dana i noći

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Zrinka, piše nam iz Madrida, u kom boravi skoro mesec dana. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.

Program me oduševio! Obitelj u kojoj boravim jako je draga i puna razumijevanja. Madrid je prekrasan grad, živ u svako doba dana i noći. Grad u kojem uvijek ima nešto novo za vidjeti i probati. Iako je ogroman, ima odličnu povezanost.

Vikendi su mi u potpunosti slobodni, i iako sam prije dolaska u Madrid mislila da ću tokom vikenda puno putovati u okolne gradove, toliko sam se zaljubila u Madrid da volim vikende provoditi upravo ovdje. Muzeji, Flamenco predstave, Retiro park, El Rastro buvljak.. Upoznala sam puno prekrasnih ljudi, drugih cura koje su također u ovom programu, studente koji su tu na ERASMUS programu ili pak lokalce. Dane provodimo skupa istražujući ulice, trgove, parkove i kafiće. A kad padne noć zavučemo se u neki bar ili uživamo u zalascima sunca i pogledu na noćna svjetla Madrida s nekog od madridskih nebodera. Nekolicina hotela i barova ne naplaćuje ulaz na krov i zaista se isplati popeti i uživati u pogledu.

Madrid je velik, glasan i liberalan. Grad različitosti. I zbog svega navedenog jako mi se sviđa. Ipak, mislim da su mi se više od samog grada svidjeli ljudi koje sam u njemu upoznala i lakoća s kojom smo se povezali.

Tokom tjedna slobodne sate najčešće provodim odmarajući se ili ispijajući kave s novim prijateljima.

Sem Madrida, koji je obišla uzduž i popreko, posetila je i Toledo.

Jedini izlet na koji sam otišla bio je izlet u Toledo. Toledo je prekrasan gradić, čarobnog izgleda. Po svojoj energiji potpuno je drukčiji od Madrida. Miran, tih, pun mostova i zamaka koji vas vraćaju u neko puno starije doba.

Ukoliko ste spremni napustiti svoju rutinu i upustiti se u avanturu u nekom drugom gradu, drugoj državi, ovaj program vam upravo takvu priliku pruža. Izlazak iz komfor zone uvijek isplati. Ovakav program nudi nove perspektive i daje priliku za rast onima koji su ga spremni prihvatiti.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE