Pastelne kućice kao pobodene u brdo i ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat – sve je to Gitio!

Pastelne kućice kao pobodene u brdo i ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat – sve je to Gitio!

Pastelne kućice kao pobodene u brdo i ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat – sve je to Gitio!

Gitio je mali lučki grad sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.

 Gitio na Peloponezu

Pastelne kućice kao pobodene u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina… Sve je to Gitio!

Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakidašnje, piše Paw traveller.

Gitio je mali lučki grad sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.

Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite pravi grčki život i svakodnevicu.

Prvo što ćete videti kada dođete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice… Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokalnih specijaliteta, ali i mavrodafne ili moskofilera i ostalih vina karakterističnih za region Peloponeza.

Ova riva je upravo i najživlji deo Gitija, a kada zađete dublje uličicama između neoklasičnih kuća u pastelnim bojama, otkrićete rascvetala dvorišta i male kapele.

Tragom legende

Pečat ovom gradiću daje minijaturno ostrvo Crane koje je još Homer pominjao krajem osmog veka pre nove ere u Ilijadi i Odiseji.

Prema legendi na ovom ostrvu su Paris iz Troje i Jelena, prelepa žena spartanskog kralja Menelaja, zajedno proveli noć i upravo odavde odbegli u Troju. Da li je to bila otmica ili beg ostala je misterija, ali se veruje da je Paris bežeći od Spartanaca na ovom ostrvu izgubio svoj šlem, a ovaj ljubavni skandal svakako bio razlog zbog koga je započeo Trojanski rat.

Ovo maleno ostrvo je danas sa Gitiom povezano nasipom, pa možete krenuti u ugodnu šetnju i posetiti svetionik na ostrvu izgradjen od mermera, očaravajuću belu kapelicu posvećenu Svetom Petru, ili obići kulu Tzenetakis sagradjenu 1829. godine u kojoj se danas nalazi muzej. Sa ovog ostrvceta možete sagledati čitav Mani sve do njegovog vrha.

 Gitio na Peloponezu

 Gitio na Peloponezu

Gitio kao početak avanture

Gitio je dobra polazna tačka za obilazak Manija, a u njegovoj blizini se nalazi i veliki broj odličnih plaža poput Mavrovouni plaže, koja je sa svojom dužinom od oko sedam kilometara najduža plaža na Maniju, i na čijem se samom kraju u pravcu Gitija nalazi i istoimeno selo.

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, široka je nekoliko desetina metara, a u njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.

Plaža je uređena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema.

I to nije sve što ovu plažu čini interesantnom!

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja, i posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Gnezda su obeležena od strane neprofitne organizacije Archelon, čiji mladi volonteri iz svih delova sveta prate svaki momenat od onog kada mama kornjača izadje iz mora i položi jaja, do izleganja mladih.

Svakodnevno obilaze plaže u okolini i beleže broj izleglih kornjačica, ali i onih koje nisu uspele da stignu do mora.

Male kornjače na ovaj svet uglavnom dolaze noću, i do mora prate mesečinu i šum talasa. One najsrećnjije, kojih je samo jedan posto, dočekaju duboku starost od oko 60, 65 godina, i dosegnu težinu od preko stotinu kilograma.

Interesantno je da ceo svoj život provode u morima i okeanima, a kada postanu polno zrele vraćaju se na plažu svog rođenja i izlaze iz vode da polože jaja…

 Gitio na Peloponezu

Peloponez je zaista savršenstvo prirode, drugačiji od ostatka Grčke.

Svaka njegova regija ima poseban šarm, pa je tako Mesinija, divna i zelena, prekrivena vinogradima i maslinjacima, močvarnim područjima punim ptica, skrivenim vodopadima, i prelepim selima. Argolida, plodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima, okružena planinama i opasana morem, dok krševiti Mani skriva pejzaže kao na mesecu, i sela sa kamenim kulama koje kriju tajne Maniota, potomaka Spartanaca…

Izvor: nationalgeographic.rs