Bajkoviti evropski gradovi koji su najmagičniji u jesen

Bajkoviti evropski gradovi koji su najmagičniji u jesen

Bajkoviti evropski gradovi koji su najmagičniji u jesen

Iako je bilo koje godišnje doba savršeno vrijeme za odmor, jesen ipak ima posebne čari i magiju. Priroda koja se mijenja i oblači u zlatne boje izaziva dodatni osjećaj čuđenja, avanture i strahopoštovanja koji bi svako trebao doživjeti barem jednom u životu. Evo nekoliko evropskih gradova koje bi trebaš uzeti u obzir ako želiš osjetiti pravu jesenju magiju.

Rothenburg ob der Tauber

Ako tragaš za bajkovitim putovanjima ne trebaš ići dalje od Rothenburga ob der Tauberu. Jedan je od rijetkih preostalih srednjovjekovnih gradova u cijeloj Njemačkoj i toliko je dobro očuvan da ćeš na momente zaboraviti da si u 21. vijeku. Uz mnoštvo istorijskih znamenitosti koje možeš vidjeti i tradicionalne njemačke kuhinje istraživanju neće biti kraja. Rothenburg je takođe početna tačka šarmantne biciklističke rute koja se vijuga pored drevnih zamkova, manastira i drugih zdanja zaglavljenih u vremenu.

Zaanse Schans

Nedaleko od zadivljujućeg grada Amsterdama nalazi se Zaanse Schans. Ovaj knjiški grad priča je za sebe, a vjetrenjače i autentične zelene drvene kuće vratiće te u 18. vijek. U ovom gradu možeš doživjeti Verkade Experience, gdje ćeš se vratiti u fabriku čokolade i keksa s početka dvadesetog vijeka. Takođe možeš istražiti druge tradicionalne industrije poput rezbarenja drvenih klompi, pravljenja bačvi i učestvovati u degustaciji sira, posjetiti dom ribara, pa čak i provjeriti radnu vjetrenjaču.

Annecy

Smješten u Alpima na jezeru Annecy, pogled na planine i samu vodu dovoljan je razlog za posjetu ovom bajkovitom mjestu. Stari grad je zaista mjesto gdje ćeš osjetiti šarm i privlačnost starih priča koje ovaj gradić priča. Kuće i kaldrmisane ulice Starog grada Annecyja smještene su na kanalima pa ga zbog toga nazivaju i “Alpska Venecija”. Jesen je najbolje vrijeme za posjetu, jer je temperatura najugodnije u to vrijeme.

Castle Combe

Castle Combe bi svakako trebao biti na listi gradova koje ćeš posjetiti. Često nazivan jednim od najljepših gradova u Engleskoj, popularna je lokacija za filmske setove. Kuće u boji meda naspram zadivljujućeg jesenjeg ambijenta su prizor koji nećeš lako zaboraviti.

Hallstatt

Hallstatt koji se nalazi u Austriji je definicija grada iz bajke. Smješten na jezeru, sam grad je bio poznat po proizvodnji soli. Ali poznat je i po svojoj ljepoti i proglašen je UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Trondheim

Za ljubitelje hrane, kulture, bogate istorije Trondheim je idealno mjesto, jer sadrži šarene drvene kuće, kafiće i trgovine u kojima možeš osjetiti duh nekog drugog vremena. Prekrasne pješačke staze sa pogledom na planinu i more savršen su način da započnete živahno jesenje jutro. Okružen bezbrojnim malim i velikim proizvođačima hrane, Trondheim je grad u Norveškoj s najvećim fokusom na lokalnu hranu, pravi dom nordijskih okusa.

Mdina

Grad zlatne nijanse, opasan zidinama, Mdina ima sve osobine savršenog bajkovitog mjesta. Bez automobila, “tihi grad” je zadržao atmosferu ljepote i užitka kroz vrijeme, a njegova mješavina srednjovjekovne i barokne arhitekture, uključujući palače, daje osjećaj da zaista možeš otputovati u prošlost. Ukradi i trenutke čistog blaženstva u kaldrmisanim, uskim ulicama koje su gotovo zamrznute u vremenu.

Izvor: fodors.com