Dragulji Španije – Hihon

Dragulji Španije – Hihon

Dragulji Španije – Hihon

Hihon (Gijón ili Xixón), premda nema titulu glavnog grada regije Asturijas u Španiji, svakako ima najvećeg i najposećenijeg turističkog grada, budući da leži na obalama Biskajskog zaliva, koji pripada Atlantskom okeanu i deo je regije Kosta Verde –  poznate po bujnoj vegetaciji i zelenilu, po kojima i nosi naziv Zelena Obala –  Costa Verde. Izdvojili smo vam neke od najzanimljivijih lokacija koje bi u ovom mestu trebalo posetiti i iskusiti, u nadi da će ovo mesto nači mesto na spisku vaših željenih lokacija za putovanje.

  • Grad culture – Ciudad de la cultura, građevina, prvobitno planirana da služi kao sirotište za decu rudara, a tokom konstrukcije transformisana u Univerzitet, da bi danas postala simbol kulturnog stvaralaštva u Hihonu, važi za jednu od najimpozantnijih  građevina u Španiji, sa svojih 270.000 m². Važi za jedno od najvažnijih arhitektonskih zdanja u Asturijasu, sa kulom koja je najviša kula u Španiji izrađena od kamena, a 2016. prograšlena je I za spomenik kulturne baštine. U njoj se održava veliki broj poslovnih, kulturnih I društvenih događaja, budući da nudi jedinstven ambijent za njihovo održavanje.
  • Cimavilla – Od svih ruta koje turista biraju, na vašoj listi prva definitivo treba biti ona koja vodi ka Simavilji, takozvanom ‘gornjem kraju’ grada. Nalazi se na poluostrvu Santa Katalina, koje je ograđeno snažnim zidinama. Ovaj stari deo Hihona prepun je malih, ljupkih uličica, koje odaju drevni duh grada i daju vam mogućnost da osetite kako je izgledao na samom početku, u dobi svog osnivanja. Brojna stara zdanja, poput palata, vila, trgova koje krasi poseban šarm prošlih vremena, kao i stare ribarske kućice, željno iščekuju i rado primaju postioce.
  • Rodna kuća Hoveljanosa – Gaspar Melchor de Jovellanos važi za jednog od uticajnih književnika u Španiji, koji je uticao na agrarnu reformu u zemlji a njegova rodna kuća danas je otvorena za posete i raspolaže bogatom kolekcijom umetnina iz XIX i XX veka. Budući da je on jedan od najzaslužnijih građana Hihona, njegovo ime nose i pozorište, gradska biblioteka, kao i Kraljevski institut, koji je sam i osnovao, uz ideju da to bude edukativni centar za obrazovanje o rudnicima koji su se počeli otvarati u delovima Asturijasa koji su bogati ugljem. Sve ove građevine značajne su za kulturu i razvoj Hihona, tako da su svakako edukativne i zanimljive za posetiti.
  • Kuća Sajdera – Sajder se pravi širom Španije, ali Aturijas je regija koja je posebno poznata po ovom specifičnom jabukovom vinu. Kuće sajdera poseduju postrojenja za proizvodnju ovog alkoholnog pića, ali ako ovde dođete na sajder, svakako možete uživati i u tradicionalnim jelima, a posebno specijalitetima od morskih plodova. Takozvana ’sajder kultura’ popularan je i važan deo kulturne tradicije i baštine, kako Hihona, tako i Asturijasa.
  • Palata Reviljahihedo jedno je od zdanja koje se nalazi u starom delu grada, Simavilji, koju smo već spomenuli, i formira kompleks zajedno sa crkvom Svetog Huana. Predstavlja primer karakterističnog arhitektonskog dizajna palata iz XVIII veka, a 1974. proglašena je i spomenikom kulturne baštine. I crkva i palata danas pripadaju trezorima Bankarskog fonda Asturijasa, kao i Kulturnog Centra Reviljahihedo. Kapela je sagrađena 15 godina nakon palate, a obe prate barokni stil i imaju karaktristični dizajn i ornamente ovog perioda.
  • Muzej kolektivnog sećanja Asturijasa – Ovaj muzej sagrađen je 1968, u cilju prikupljanja dokaza o tradiciji i društvu, podizanju svesti o kulturi, običajima cele regije Asturijasa, da bi se kutura i dalje negovala i sačuvala od zaborava. Muzej leži na 35.000 kvadratnih metara i poseduje jezerce sa slanom vodom, koja su nekad dominirala iz reku Piles. Kolekcija muzeja nalazi se u više različitih građevina od kojih su neke tradicionalne, pout stare pekare i starog mlina, koje i same predstavljaju deo postavke muzeja. Takođe se može videti velika kolekcija tradicionalnih predmeta, povezanih sa zanatskim stvaralaštvom i agrarnom proizvodnjom, ali i veliki dijapazon muzičkih instrumenata, fotografija, kao i sačuvanih dela usmenog predanja.
  • Akvarijum – Prostire se na površini od 4.000 kvadratnih metara i pruža posetiocima da uživaju u razgledanju više od 5.000 primeraka 400 rarzličitih morskih vrsta. Ajkule, pingvini i vidre neke su od životinja koje ovde možete videti, ali i raznolike stanovnike Atlantika, Pacifika ili Crvenog Mora. Takođe, ovo je jedini akvarijum u Španiji gde možete videti svih 5 grupa kučmenjaka: sisare, gmizavce, vodozemce, ribe i ptice i gde takođe postoji jedinstvena rekrecija faune Kantabrijske reke.

Hihon je jedno od mesta koje nudi najrazraznovrsnije tipove aktivnosti i sigurni smo da će svako biti u mogućnosti da nađe nešto u čemu će uživati. Za više informacija o mestima i aktivnostima u ovom gradu možete posetiti sajt turističke organizacije. Uz naš program, nudi vam se mogućnost boravka u Španiji uz minimalne troškove, besplatan smeštaj, hranu, kao i dodatni džeparac, što vam omogućuje da posetite ovo ili slična mesta u Španiji.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš OVDE