Dragulji Španije – Talavera de la Reina

Dragulji Španije – Talavera de la Reina

Dragulji Španije – Talavera de la Reina

Talavera de la Reina je naziv grada i opštine u autonomnoj pokraini Kastilja la Manča, i drugi je po redu po veličini u provinciji Toledo. Kroz grad protiče reka Taho, jedna od bitnijih reka u Španiji, te grad poseduje tri velika mosta na ovoj reci. Takođe postoje dva velika rečna ostrva: Isla Grande i Isla del Chamelo. Grad je široko poznat po svom grnčarskom zanatu i izradi keramike, a mi vam danas izdvajamo još nekoliko stvari koje ne bi trebalo propustiti u ovom ljupkom gradiću centralne Španije.

  • Bazilika Bogorodice del Prado- Basílica de Nuestra Señora del Prado, koju je kralj Felipe II nazivao kraljicom svetinja je hram posvećen boginji Cereri koja je zaštitnica polja i useva. Ova katedrala predstavlja jednu od najvažnijih svetinja u ovoj regiji, a poseduje impozantnu kolekciju karakterističnih španskih keramičkih pločica, zbog čega je i nazivaju keramičkom Sikstinskom kapelom, takođe po rečima Felipea II.
  • Prado vrtovi – Mesto na kome se susreću lepota prirode, slobodno vreme i opuštanje sa primesama religijskog i božanskog, svakako su Los Jardines del Prado, koji se nalaze u srcu Talavera de la Reine, a na samom izlasku iz Bazilike koju smo prethodno spomenuli. Drvored u vrtu zasađen je krajem 18. veka kao prelazni deo od grada do Bazilike, da bi nešto kasnije bio bogaćen spomen-fontanom, poznatijom kao Fontana Žaba – Fuente de las Ranas, koja je nedavno rekonstruisana. Vrtovi su oblikovani po uzoru na francuske, ali uz neizbežen uticaj arapske kulture i naravno mnoštvo keramičkoh pločica.
  • Trg Hleba – Plaza del Pan je jedan od najlepših i najvažnijih trgova u Talaveri, a njegovo ime proističe iz davnih vremena gladi i oskudice, jer se na ovom trgu nalazio takozvani Ured za hleb, mala građevina u koju bi ljudi dolazili da bi dobili pomoć i prehranili svoje porodice. Interesantno je da je ovo ime vraćeno nakon skoro pola veka, a u međuvremenu je nosio ime Trg Izabele II, Trg Slobode i Trg Generala Prima de Rivere. Trg naravno krase karakreristične pločice i keramika na različitim predmetima poput: klupa, fontana, temelja zgrada i bordurama na zidovima.
  • Muzej Keramike Ruis de Luna – Museo de Cerámica Ruiz de Luna svakako je mesto koje ne bi trebalo preskočiti u ovom gradu, budući da je jedna od stvari koje izdvajaju značaj ovog grada upravo grnčarija. Ručno izrađene pločice, sa neverovatnim šarama i oblicima ulepšavaju mnoge javne objekte i daju im poseban španski šarm, naravno sa primesama arapskog uticaja, koji je uveliko zaslužan za karakterističan stil i način izrade. U muzeju se nalazi raskošna kolekcija pločica, vaza, činija, kao i jedinstvenih šarenolikih murala, izrađenih naravno – od pločica.

  • Mostovi na reci Taho – Nastariji most u Talaveri poreklo vodi iz romanskog razdoblja Španije, te nosi naziv Puente Vejo što znači Stari Most. Procenjuje se da je sagrađen krajem XV veka, po naredbi fratra, i zadržao je više-manje isti izgled do dan danas. Most kraljice Sofije izrađen je od gvožđa i karakteristične je tamnocrvene boje a sagrađen je početkom XX veka. Najmoderniji most nosi naziv po regiji u kojoj se ovaj grad nalazi, Kastilji la Manči, i nosi titulu mosta sa najvećom inklinacijom nosećeg stuba u Evropi.
  • Arena za borbu sa bikovima – Tradicija svojstvena Španiji, borba sa bikovima ostaje aktelna do dan danas, a specijalno građene arene smatraju se važnim obeležjima grada. Sagrađena je na mestu koje je nekada bilo trg na kome se nalazilo svratište za prolaznike i beskućnike, a danas raspolaže širokim auditorijumom, stajama za bikove i propratnim građevinama.
  • Arapske zidine i Albarana kule – Služile su kao prva linija odbrane grada i izgrađene su tokom perioda arapske opsade, a zbog čvrste izrade odoleli su zubu vremena i poslužili tokom različitih perioda ratnog stanja. Pretpostvlja se da su arapske zidine nastavljene na osnovu starih rimskih i dograđene, da bi se sagradlo utvrđenje, a kasnije i palata unutar utvrđenja. Kule su dozidane nešto kasnije, čitavih sedamnaest, premda danas imamo samo osam očuvanih, koji se mogu posetiti u Talavera de la Reini.

Talavera de la Reina bogata je najpre kulturnoistorijskim spomenicima, budući da se nalazi na istorijski značajnom tlu, odakle su vođeni pohodi i osvajanja zemlje u različitim razdobljima Španije, ali ne treba ni propustiti specifičan duh koji poseduje jedan španski gradić kao što je ovaj Ukoliko vas zanima nešto više o ovom gradu, informacije možete pronaći na sajtu turističke organizacije. Naši programi nude vam mogućnost boravka u Španiji uz minimalne troškove, besplatan smeštaj, hranu, kao i dodatni džeparac, što vam omogućuje da posetite ovo ili slična mesta u Španiji.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš OVDE