Zdravstveno osiguranje u Njemačkoj – važne informacije

Zdravstveno osiguranje u Njemačkoj – važne informacije

Zdravstveno osiguranje u Njemačkoj – važne informacije

U Njemačkoj morate imati zdravstveno osiguranje kao zaposleni. Razlikuju se zakonsko (državno) i privatno zdravstveno osiguranje. To su dva različita sistema i ne možete se slobodno prebacivati ​​između njih.

Važne informacije

  • program zapošljavanja medicinara u Njemačkoj, saznaj više OVDJE 
  • pravo je vrijeme za učenje njemačkog, iskoristite popust od 40% i besplatne udžbenike, saznajte više OVDJE 

Većina zaposlenih u Njemačkoj ima zakonsko (državno) zdravstveno osiguranje. Kao osoba sa obveznim zdravstvenim osiguranjem, možete izabrati zdravstveno osiguranje iz široke ponude osiguranja i ono vam najviše odgovara. Ovdje donosimo neke od najvećih zdravstvenih osiguranja ili kuća :

Vaš partner i vaša djeca takođe mogu da koristi osiguranje – ako, na primjer, vaš supružnik ne radi, možete ga uključiti u zakonsko zdravstveno osiguranje. To vam ne predstavlja nikakve dodatne troškove. Isto se odnosi i na vašu djecu.

Pored državne imate i privatna zdravstvena osiguranja. Na kraju ovog članka vam donosimo listu njavećih privatnih zdravstvenih osiguranja.

Prednosti zravstvenog osiguranja

Ako se razbolite, u Njemačkoj ste u dobrim rukama. Nosilac zdravstvenog osiguranja pokriva troškove svih hitno potrebnih medicinskih tretmana. Osnovno osiguranje koje osiguravaju obvezni zdravstveni osiguranici obuhvata sljedeće usluge:

  • vanbolničko liječenje, na primjer, u doktorskoj ordinaciji
  • oralna higijena
  • lijekove, zdravstvene lijekove ili medicinska pomagala
  • bolničko liječenje, na primjer u bolnici
  • medicinski potrebna rehabilitiacija 
  • beneficije tokom trudnoće i porođaja

Prilikom sklapanja zdravstvenog osiguranja automatski ste pokriveni osiguranjem za dugotrajnu njegu. Osiguranje za dugotrajnu njegu pokriva vas ako se, na primjer, više ne možete brinuti o sebi zbog ozbiljne bolesti – drugim riječima, ako vam je potrebna pomoć njegovatelja.

Šta je zdravstvena kartica (eGK) / Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EHIC)?

Ako ste član obveznog zdravstvenog osiguranja, dobit ćete svoju elektronsku zdravstvenu karticu, neku vrstu članske kartice zdravstvenog osiguranja. Karticu nosite sa sobom na svaki pregled kod ljekara. Također vrijedi u svim zemljama EU te u Velikoj Britaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. To znači da ako se razbolite u tim zemljama tokom odmora ili poslovnog putovanja, dobijate pristup lokalnoj medicinskoj pomoćii sa Evropskom karticom zdravstvenog osiguranja (EHIC). Ne morate podnijeti zahtjev za EHIC. Automatski se ispisuje na poleđini vaše kartice osiguranja. Preporučljivo je da se o postupku u hitnim slučajevima informišete na vrijeme kod svog zdravstvenog osiguranja prije putovanja u inostranstvo.

Lista njavećih privatnih zdravstvenih osiguranja u nastavku:

Izvor – Make it in Germany