Dječiji vrtići u Njemačkoj – osnovne informacije

Dječiji vrtići u Njemačkoj – osnovne informacije

Dječiji vrtići u Njemačkoj – osnovne informacije

Rana podrška djeci u dječjim ustanovama važan je doprinos jednakim mogućnostima. Djeca mogu uspostaviti odnose sa svojim vršnjacima i imati koristi od obrazovnih programa primjerenih njihovoj dobi. Odgajatelji će ih podržati i pratiti u ovom procesu. Raznovrsnom ponudom, aktivnostima i različitim pedagoškim konceptima potiču socijalni, emocionalni, fizički i psihički razvoj djece na širok i individualan način.

Osim individualne podrške djeci koju pružaju službe za brigu o djeci, one su najčešće glavni preduslov za povratak ili odlazak roditelja na posao.

Kita: Mjesto za tvoju djecu

Riječ Kindertagesstätte (skraćeno Kita) zajedničkii je pojam pod kojim su sažeti različiti oblici brige o djeci. U Kiti, vašu djecu podržavaju i njeguju odgajatelji određene ustanove cijeli ili samo dio dana. Budući da postoje različiti pedagoški pristupi, koncepti se često razlikuju od jedne do druge kite.

Jaslice često čuvaju djecu od nula do tri godine,ali postoje i Kita centri s grupama različitih uzrasta. U svakom objektu možete se lično informisati i saznati koji koncept najviše odgovara vama i vašem djetetu.

Jaslice: Za djecu od 0 do 3 godine

Njemačke jaslice (Kinderkrippe) su mjesto gdje se djeca mlađa od tri godine mogu igrati s drugom djecom istog uzrasta. S obzirom na to i da je mlađoj djeci potrebna veća pažnja, o njima se u manjim grupama brinu kvalifikovani odgajatelji. Prikladni obroci, drijemanje i igranje na otvorenom dio su programa. Većina vrtića je fleksibilna u pogledu vremena povratka i preuzimanja. Jaslice vode privatne i javne agencije te crkve. Cijene dosta variraju i dijelom zavise o primanjima roditelja. Dostupnost se uveliko razlikuje ovisno o regiji.

“Kindertagespflege”: Fleksibilna i sveobuhvatna njega

Kindertagespflege je poseban oblik dnevnog boravka za djecu. Nudi fleksibilnu, porodično orijentisanu i individualnu brigu od strane određenog njegovatelja. Ovo posebno pogoduje djeci mlađoj od tri godine. Ovi njegovatelji se također nazivaju Tageseltern (“dnevni roditelji”) čiji su zadaci ub suštini uporedivi sa zadacima dadilja. Zavisno od dogovora, vaša djeca će biti čuvana u kući dadilje, u vašoj kući  ili u drugim prostorijama. U nekim saveznim državama, nekoliko dadilja može formirati grupu i zajedno brinuti o više od petero djece. Takve se grupe nazivaju Großtagespflege i djeci pružaju priliku za interakciju sa svojim vršnjacima.

Dječji vrtić: Čuvanje djece od 3 do 7 godina

Njemačka riječ za predškolu je Kindergarten – možda vam je poznata jer se koristi i u engleskom jeziku. U vrtićima se vaši mališani najčešće čuvaju prijepodne, a ponekad i poslijepodne. U Njemačkoj su vrtići namijenjeni djeci od tri do sedam godina. Ove se ustanove sve više fokusiraju na zadovoljenje znatiželje male djece, osim što pružaju mnogo mogućnosti za aktivnu igru. Jednostavni eksperimenti i uputstva temeljene na igri uče ih o prirodi i tehnologiji dok usavršavaju svoje mišljenje i jezičke vještine. U Njemačkoj također postoje dvojezični vrtići. Većina njih nudi engleski kao drugi jezik, a sljedeći najpopularniji jezici su francuski i danski. Dječje vrtiće vode gradovi, crkve, posebna udruženja i druge privatne osobe. Kao i kod jaslica, cijene jako variraju. Neki vrtići uopšt ne naplaćuju naknade, dok drugi mogu koštati nekoliko stotina eura godišnje, zavisno o prihodima roditelja i regije.

Kako pronaći pravo mjesto za vaše dijete

Korak 1 – Započnite pretragu: Započnite s Internetom. Web stranice lokalnih vlasti obično pružaju dobar pregled. Odgovarajuća kancelarija za mlade pruža  vam informacije o svim aspektima dnevne brige za djecu.

Korak 2 – Odabir: Možete koristiti porodični portal za traženje tačaka kontakta u vašem području. Posjetite različite lokalne vlasti i institucije kako biste saznali o mogućnostima brige za djecu. Dogovorite lični sastanak s edukatorima kako biste se upoznali s konceptima odabranog objekta. Većina ustanova nudi i uvodne sate za roditelje i njihovu djecu. Ili pitajte svoje nove komšije, prijatelje ili kolege mogu li vam preporučiti određeni objekat.

Korak 3 – Prijava vašeg djeteta: Čim pronađete odgovarajući centar za brigu o djeci, možete prijaviti svoje dijete u tu ustanovu. Mjesta za čuvanje djece su rijetka u mnogim područjima. Mnogi objekti imaju rokove za prijavu i vrijeme čekanja. Zato bi bilo dobro razmisliti o prethodnoj registraciji. Budući da se zahtjevi postupaka upisa često razlikuju od mjesta do mjesta, preporučljivo je kontaktirati nekoliko institucija istovremeno. Lokalna kancelarija za mlade takođe će dati informacije u vezi s tim.

Važne informacije

  • program zapošljavanja medicinara u Njemačkoj, saznaj više OVDJE 

Izvor- Make it in Germany.com