Knjige koje mijenjaju život

Knjige koje mijenjaju život

Knjige koje mijenjaju život

Ako ste u potrazi za dobrom knjigom, na našem popisu pronaći ćete vaš odgovor. Sastavili smo popis knjiga koje mijenjaju život nabolje.

‚‚Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” – slogan je Godine čitanja u Hrvatskoj koja se obilježava tokom cijele 2021. godine, ali i motivacija za čitanje knjiga postane dio naše svakodnevice bez obzira na datume i obilježavanja. Čitanje je dugoročno važno za naše mentalno zdravlje o čemu više otkrivamo u nastavku teksta, a može nam uveliko i promijeniti život. Saznajte koje su neke od najboljih i najčitanijih knjiga na svijetu koje ne smijete propustiti da pročitate!

Neke od najčitanijih knjiga na svijetu
Unatoč tome što živimo u 21. vijeku i činjenici da se samo u Hrvatskoj godišnje objavi oko 6500 novih naslova među najčitanijim knjigama na svijetu su i dalje klasici.

‚‚Ponos i predrasude”, Jane Austin
Svatko tko je pročitao ovaj ljubavni roman jedne od najboljih britanskih i svjetskih književnica odlučio mu se ponovno vratiti bar jednom tokom života. Roman prati protagonisticu Elizabet koja se odbija udati za rođaka kako bi bogatstvo ostalo unutar porodice i s vremenom se zbližava s gospodinom Darsijem. Treba naglasiti da ‚‚Ponos i predrasude” nije samo klasičan ljubavni roman već slojevito djelo koje progovara o važnosti obrazovanja, porodice, reputacije i predrasudama s kojima se svi susrećemo. Takođe, naglašava vrijednost sklapanja braka iz pravih razloga nezavisno od nečijeg materijalnog statusa.

‚‚Male žene”, Luiza Mej Olkot

Na popisu najčitanijih knjiga na svijetu je i priča o četiri sestre Marč; darovitoj Džo, krhkoj i tragičnoj Bet, prelijepoj Meg te razmaženoj i romantičnoj Ejmi. Radnja prati njihovu borbu s brojnim nedaćama i neizvjesnostima tokom odrastanja u Novoj Engleskoj za vrijeme Američkog građanskog rata. Prema ocjeni The Guardiana, ‚‚Male žene” su jedan od najvažnijih ženskih romana svih vremena.

‚‚Don Kihot”, Migel de Servantes
Plemić koji je obožavao viteške romane i odlučio sam sebe nazvati vitezom koji ispravlja svjetske nepravde uz pomoć seljaka Sanča Panse decenijama je lik koji upoznajemo kroz školsku lektiru. U slučaju da ste u školi ponekad malo ‚‚zabušavali”, nadoknadite propušteno jer je ‚‚Don Kihot” roman koji propituje razne društvene norme i standarde, a proglašen je i prvim modernim romanom svjetske književnosti.

‚‚Pustolovine Toma Sojera”, Mark Tven
Nijedno djetinjstvo ne bi smjelo proći bez ovog romana jer se radi upravo o tome – pustolovinama vragolastog dječaka i njegovom odnosu s porodicom, prijateljima i mještanima sela zvanog St. Petersburg. Humor koji pisac u ovom romanu koristi je povezan s njegovim stvarnim djetinjstvom koje je proveo na obalama rijeke Misissipi i odličan je podsjetnik odraslima na ono što su nekada bili, osjećali, mislili i govorili.

‚‚Moby Dik”, Herman Melvil
‚‚Moby Dik” ili ‚‚Bijeli kit” je roman za koje tvrde da je epsko djelo i jedan od najviših dosega američke književnosti. Mornar Ishmael nam priča priču o kapetanu Ahabu i njegovoj opsesivnoj potrazi za bijelim kitom koji mu je odgrizao potkoljenicu iza koje se krije prikaz bitke čovjeka i prirode, čovjeka i Boga te borba između dobra i zla.

Knjige koje mijenjaju život
Svaka knjiga na neki način utiče na život onoga koji je čita no neki naslovi su zasluženo u kategoriji knjiga koje mogu promijeniti život nabolje.

‚‚Pošta”, Čarles Bukovski
‚‚Imam dva izbora, ostati u pošti i poludjeti ili se igrati pisca i umrijeti od gladi” – napisao je njemačko-američki autor Čarles Bukovski u svom prvom romanu ‚‚Pošta”. Radi se o njegovom autobiografskom romanu iz godina kada je radio u američkoj poštanskoj službi nakon kojeg je postao jedan od najpoznatijih pisaca. Odluka da više neće biti obični ‚‚šljaker” je brojne čitatelje diljem svijeta podstakla da i onu donesu odluku koja će im promijeniti život.

‚‚Bendžamin Frenklin”, autobiografija
Smatraju ga ocem i utemeljiteljem Amerike te jednom od najnevjerojatnijih i najuspješnijih svjetskih ličnosti, a njegova autobiografija je nedovršeni zapis o vlastitom životu. Razlog zbog kojga treba da pročitate ove memoare je analiza 13 vrlina koje bi svima trebale postati i navika koju treba svakodnevno živjeti.

‚‚Mali princ”, Antoan de Sent Egziperi
Možemo je svrstati u najčitanije i najbolje, ali svakako i među knjige koje mijenjaju život. Druženje s Malim princom smo vam već preporučili u našem članku o najboljim knjigama i slikovnicama za djecu, no knjigu vrijedi pročitati nekoliko puta tokom života. Naime, svaki put ćete otkriti i naučiti nešto novo o ljudima, ljubavi i prijateljstvu te se ponovno podsjetiti da je ono bitno očima nevidljivo jer čovjek samo srcem dobro vidi.

‚‚Moć tišine”, Suzan Kejn
Čitajući ovaj bestseler naučićete da vaša povučenost i može biti vaša supermoć odnosno pokretačka snaga. Knjiga je svojevrstan priručnik za introvertirane osobe u kojoj se naglašavaju prednosti takve ličnosti, ali i problem s kojima se one susreću uz prikaz brojnih situacija iz stvarnog života.

‚‚Život bez ograničenja”, Nik Vujičić
Nik Vujičić je rođen bez udova, ali vozi skejtbord, surfa, igra golf, svira i nastupa pred milionskom publikom kao propovjednik i motivacijski govornik. Nakon što pročitate njegovu priču o životu bez ograničenja shvatit ćete da možete skupiti snagu za sve što želite bez obzira na poteškoće i izazove s kojima se susrećete.

Najbolje knjige svih vremena
Najbolje knjige svih vremena imaju veliku literarnu vrijednost, maestralno su ispričane, zanimljive i napisane stilom koji osvaja. I postaju klasik za svaku novu generaciju koja dolazi.

‚‚Ana Karenjina”, Lav Nikolajevič Tolstoj
‚‚Sve srećne porodice nalik su jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način” – uvodna je rečenica iz ovog ruskog romana koja se urezala u pamćenje svakoga ko ju je pročitao. Veliki Tolstoj u Ani Karenjinoj daje prikaz ruskog društva sedamdesetih godina 19. vijeka kroz slike ljubavi kao temeljnog pokretača ljudskog života. Tema ljubavi je provučena kroz tri različita braka i jednu vanbračnu vezu, no ovdje se ne radi samo o ljubavnom već i psihološkom, filozofskom i društvenom romanu.

‚‚Životinjska farma”, Džordž Orvel
Autor je djelo okarakterisao kao basnu, no riječ je o složenoj satiri koja ismijava totalitarizam, komunizam i revoluciju uopšteno, a knjiga je i danas u nekim zemljama zabranjena. Radnja se odvija na farmi gospodina Džonsa koga životinje na čelu s prascem Majorom svrgnu i donesu svoje zakone objedinjene u animalizam.

‚‚Dnevnik Ane Frank”
‚‚Dnevnik Ane Frank” je utemeljen na tekstovima iz dnevnika židovske djevojčice Ane Frank koji je pisala tokom dvije godine skrivanja na tavanu od nacističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. Unatoč tome što je kasnije postala najpoznatija žrtva rata, njen dnevnik ono najgore prikazuje kroz oči djevojčice koja u svim ljudima traži nešto dobro.

‚‚Stranac”, Alber Kami
Jedan od najvažnijih romana 20. vijeka donosi priču o mladiću bez osjećanja koji ne mari za ljubav i karijeru te postaje ubica bez ikakvog motiva. Smatra da ionako na svoj život ne može uticati, da nema smisla ulagati u odnose s ljudima jer čovjek ionako umire sam. ‚‚Samac” je zbunio mnoge teoretičare i stručnjake upravo zbog takvog načina razmišljanja glavnog lika, ali svakako čitaoca navodi da promisli o tome kako živi svoj život.

Izvor: link.