Različito o različitostima – trening i edukacija iz oblasti „digitalnog storytellinga“ za mlade!

Različito o različitostima – trening i edukacija iz oblasti „digitalnog storytellinga“ za mlade!

Različito o različitostima – trening i edukacija iz oblasti „digitalnog storytellinga“ za mlade!

Nauči kako kreirati priču koja se dijeli, prepričava i ostavlja nezaboravan utisak na publiku.

U okviru realizacije projekta „Različito o različitostima“ organizujemo edukaciju za mlade o digitalnom storytellingu. Projekt „Različito o različitostima“ implementira se kao dio projekta „REPORTING DIVERSITY NETWORK 2.0“ koji finansira Evropska unija.

Ova edukacija će obuhvatiti teoretski okvir o ljudskim pravima, govoru mržnje i zločinima iz mržnje te praktične vještine potrebne za kreiranje priča u digitalnom formatu kroz alate fotopriče, kratkog videa, blog članka i podcasta.

Program će se održavati online.

Cilj programa je upoznati mlade ljude s okvirom govora mržnje i zločina iz mržnje i njihovim posljedicama po zajednicu i doprinijeti suzbijanju govora mržnje kreiranjem kontranarativa i interaktivnog sadržaja putem digitalnih alata koristeći metodu „storytellinga“.

Želimo osnažiti mlade od 18 do 30 godina s područja Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona koji studiraju ili imaju završen jedan od fakulteta društvenog smjera ili humanističkih nauka, kao i sve one koji su motivisani da djeluju u smjeru suprotstavljanja sve raširenijem fenomenu diskriminacije u svakodnevnom životu.

TRAJANJE: Cjelokupan program sastoji se od 9 susreta (predavanja i radionice će biti održane online, jednom sedmično u trajanju od 1,5 do 2 h)*.

Početak programa: četvrtak, 2. juni, u 17.30h

*Organizator zadržava pravo izmjene termina.

SADRŽAJ: Učesnice i učesnici će kroz radionice i praktičan rad učiti o suzbijanju govora mržnje i promociji različitosti i tolerancije kroz kreiranje ‚‚priča” koristeći se alatima podcasta, kratkih videa, blog članka i fotopriče. Nakon edukacije polaznici i polaznice će pristupiti kreiranju priča koristeći savladane metode i alate. Priče će biti plasirane kao dio kampanje na društvenim mrežama povodom 2. oktobra, Međunarodnog dana nenasilja.

PREDAVAČI/CE: stručnjaci u oblasti prava, demokratije, ljudskih prava, aktivizma, filma, digitalnih alata. PRIJAVE: isključivo putem ONLINE FORMULARA do utorka, 31. maja 2022. godine.

Svi prijavljeni će dobiti povratnu informaciju o selekcijskom procesu. Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na [email protected].

PROGRAM JE BESPLATAN! Prijavi se još danas, broj mjesta je ograničen!

Izvor: link.