Njemačka ima više od 20.000 dvoraca!

Njemačka ima više od 20.000 dvoraca!

Njemačka ima više od 20.000 dvoraca!

Da li oduvijek želiš da vidiš te zadivljujuće Disney dvorce u stvarnom životu? Pa, to je moguće ako posjetiš Njemačku, tamo ima više od 20.000 dvoraca, a neki od njih inspirišu poznate dvorce iz Disneyjevih filmova. Skoro je nemoguće vidjeti sve te dvorce, ali mi ti donosimo naših 5 favorita.

Dvorac Lichtenstein

Smješten na rubu Alpa u pokrajini Baden-Wurttemberg u Njemačkoj, dvorac Lichtenstein je najnoviji među ovim njemačkim dvorcima. Sagrađen je u 19. vijeku u čast vitezova Lichtensteina, na temeljima srednjovjekovne tvrđave. Dvorac se nalazi na vrhu litice – čini se kao da visi, a sa susjednim  brdom povezan je kamenim mostom. Dvorac Lichtensteina nije popularan među stranim turistima, ali sigurno zaslužuje pažnju. Samo pogledaj – zamisli pogled sa njegove najviše kule, veličanstveno.

Kako doći do dvorca Lichtenstein? Ako putuješ u Stuttgart, to je savršen izlet – samo sat vremena vožnje.

Burg Satzvey

Ako tražiš dvorac u kojem možeš provesti noć, a ne samo nekoliko sati, posjeti Burg Satzvey. Ovaj srednjovjekovni dvorac datira iz 12. vijeka i nalazi se u regiji Rhineland. To je nevjerovatan dvorac, koji je otvoren tokom cijele godine i nudi mnogo aktivnosti. Postoji nekoliko soba koje možeš rezervisati i nekoliko restorana u kojima se održavaju razni događaji, posebno oko praznika – božićna tržnica postaje zaista čarobna.

Kako doći do Burg Satzvey? On se nalazi u gradu Mechernich, oko 50 kilometara od Kölna i Bonna. Dakle, ako putuješ u ove gradove, lako možeš doći i do dvorca.

Dvorac Hohenzollern

Dvorac Hohenzollen je jedan od najupečatljivijih dvoraca u Evropi, smješten na samom vrhu planine Hohenzollern. Dvorac datira iz 11. vijeka, ali je potpuno uništen u 15. i onaj koji vidiš danas je sagrađen u 19. vijeku. To je jedan od najposjećenijih dvoraca u Njemačkoj i još uvijek je privatno vlasništvo – tamo živi pruska kraljevska porodica. Kada dođeš do ovog bajkovitog dvorca dočekaće te vodič u autentičnom srednjovjekovnom odijelu – obećava ti autentično iskustvo.

Kako doći do dvorca Hohenzollern? Ovaj dvorac se takođe nalazi u blizini Stuttgarta, tako da možeš doći do njega autom ili čak javnim prevozom.

Burg Eltz

Burg Eltz je jedan od najčudesnijih dvoraca u Njemačkoj. Za razliku od mnogih drugih, nije postavljen na vrhu brda ili na litici, uvučen je duboko u šumu, okružen nevjerovatnom prirodom. Kamera voli ovo mjesto! Ali imaj na umu da su fotografije dozvoljene samo izvan dvorca, čim uđeš u dvorac, nijedna kamera nije dozvoljena, kao ni dronovi. Ovaj bajkoviti dvorac datira iz 12. vijeka i još uvijek je u vlasništvu potomaka porodice Eltz.

Kako doći do Burg Eltz? Ovaj prelijepi dvorac je smješten na lijevoj obali rijeke Rajne. Najbliži veći gradovi su Frankfurt, Bonn i Köln, pa ako si u posjeti možeš otići na jednodnevni izlet. Dođi do obližnjeg grada Munstermaifeld, a zatim uzmi taksi do dvorca ili 45-minutnom šetnjom kroz ovu nevjerovatnu šumu.

Dvorac Neuschwanstein

Za kraj smo ostavili najpopularniju i najfotogeničniju građevinu u Njemačkoj. Dvorac Neuschwanstein je dvorac iz 19. vijeka smješten među bavarskim Alpama u blizini grada Fussen, a najpopularniji je dvorac u Njemačkoj. Nije ni čudo što ga je Walt Disney, koristio kao model za dvorac uspavane ljepotice – bajkovito i prelijepo. Tako slikovito, bez obzira na doba godine.

Kako doći do dvorca Neuschwanstein? Ovaj dvorac je smješten na samom jugu Njemačke, najbiliži veći grad je Munich, oko dva sata vožnje automobilom. Tu je i direktan voz od Municha do Fussena, a dvorac je samo 6 minuta udaljen od ovog šarmantnog gradića.