Iskusite kulturu Danske iz prve ruke

Iskusite kulturu Danske iz prve ruke

Iskusite kulturu Danske iz prve ruke

Marija nam se javlja iz Kopenhagena u kojem će boraviti naredne dve godine. S obzirom da je Dansku posetila par puta turistički pre odlaska na program, sada iz ugla učesnika programa ističe da je osećaj veoma drugačiji. ,,Ovo mi je prvi put da boravim duže od dva dana u samom Kopenhagenu. 

Grad je šarolik i organizovan, pun finih ljudi, odlične hrane i mesta za obići. Smeštena sam u divnoj četvoročlanoj porodici u naselju Hellerup. Kao i tokom svih promena u životu, potrebno je vremena naviknuti se, međutim uz podršku porodice i koordinatora sve automatski ide lakše.”

Divno je iskusiti kulturu iz prve ruke i samostalno otkrivati čari grada i zemlje. Znajući da je Kopenhagen jedan od gradova u kojima je vožnja bicikla glavno prevozno sredstvo i deo svakodnevnog života, Marija voli istraživati grad baš na taj način: vožnjom.

,,Tokom vikenda volim obilaziti nove delove grada i polako otkrivati skrivene slojeve. Idem u muzeje, istražujem nove restorane ili jednostavno odem do plaže da se opustim. Svidelo mi se puno stvari, počevši od pordške koju sam dobijala  od koordinatora, fleksibilnost i komunikacije kada je u pitanju rad sa porodicom, do pristupačnosti informacijama i lakoće procesa aplikacije za razmenu.”

Marijina  preporuka za zainteresovane kandidate je da budu otvorenog uma i hrabri a to znači da se ne ustručavaju i neustežu pred novom porodicom.

,,Savet glavni bi bio traže objašnjenje za stvari koje im nisu jasne. Ukoliko potraga za porodicom ne bude uspešna u samom startu, nemojte očajavati jer kako se kaže: ko zna zašto je to dobro. Takođe dobro promisliti da li je određena porodica baš za vas, da li vam se poklapaju stavovi i očekivanja. Ne morate prihvatiti prvu opciju koja vam je dostupna, ali isto tako imajte na umu da nema takve stvari kao što je savršena porodica. Komunikacija je jako bitna i nemojte se ustručavati da iznesete svoje stavove i kažete kako se osećate.”

Ukoliko i ti želiš da upoznaš Dansku, preostaje ti da klikneš   Prijavi se