Događaji: Austrijski kulturni forum April 2022

Događaji: Austrijski kulturni forum April 2022

Događaji: Austrijski kulturni forum April 2022

Austrijski kulturni forum osnovan je u Beogradu 2001.pri ambasadi Austrije u Beogradu. Od svog osnivanja deo je svetske mreže od 29 austrijskih kulturnih foruma u 27 zemalja kojom upravlja austrijsko Federalno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove. Austrijski kulturni forum aktivno povezuje austrijske i srpske kulturne stvaraoce i u skladu sa tim organizuje niz specijalnih aktivnosti i dešavanja. U nastavku vam dostavljamo bilten za april mesec.

 Izložba – Jedan minut zauvek – od 07.04 do 09.08. u Muzeju savremene umetnosti

Izložba pod nazivom ,,Jedan minut zauvek”, Ervina Vurma održaće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložba je prva je samostalna izložba ovog istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji i ujedno njegova prva velika na Balkanu. Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, izložba teži da prikaže kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus ovog umetnika od 90-ih godina prošlog veka do danas.

Film – Pregled austrijskog kratkog filma u Domu kulture Čačak  

Predstavljanje pregleda austrijskih kratkih filmova za 2021/2 godinu ovoga puta počinje u Čačku. Među filmovima “Život na rogu”, “Mašina za veš”, “Ista vrsta ribe”, “Preko noći” i “Noćni čuvar” nalaze se i oni koji su bili nominovani za Austrijsku filmsku nagradu.

Online ćaskanje na nemačkom

Svakog meseca pričamo o različitim stvarima koje vezujemo za neke od međunarodnih datuma. 1. april, Svetski dan šale, kada se mnogi trude drugima napraviti razne smicalice samo zbog smeha i zabave, obeležava se već vekovima, ali je njegovo poreklo nejasno. O tome kako se šalimo ovog meseca razgovarama u pričaonici sa Robertom Kovačem.

Izložba fotografija – 04.03.- 05.05. Radisson Collection, Old Mill, Belgrade soba 147

Nakon stogodišnje premijere Nosferatua F.V. Murnaua, održaće se međunarodna izložba fotografija uključujući radove Laure Rot i Maksa Klebla, koja se bavi pojmom mita.Izložba će se održati u periodu od 04. marta do 05.maja.

Opera

Strah i otkriće – 07.04.  –  08.04. sa početkom u 19h u Srpskom narodnom pozorištu.

 Umetnost i nauka- program ,,Popravljanje budućnosti’’

Programom ”Popravljanje budućnosti” vodeći austrijski radio kanal Ö1 kreirao je mrežu inovativnih ideja i projekata, koja je proširena i van granica Austrije. Autori najboljih prijavljenih projekata biće pozvani da razviju svoje ideje u Austriji, u saradnji sa tamošnjim kulturnim institucijama.

Umetnost i nauka

U cilju proslave jubileja odloženog zbog COVID-a: sedamdeset godina od smrti Ludviga Vitgenštajna, kolektiv Lichtfelder.org i Austrijski kulturni forum pozivaju umetnice i umetnike, kao i istraživačice i istraživače, da do 10. maja pošalju dela na sledeće teme:

1. Šta je na prvom mestu: jezik, govor, kognicija
2. Napuštanje smisla i osećanja
3. Propozicija

 OeAD Stipendije

Svi zainteresovani studenti željni da nastave svoje studije u Austriji mogu posetiti online platformu grants.at austrijske agencije za obrazovanje OeAD koja pruža aktualizovani pregled preko više od 1.200 stipendija, grantova i nagrada, poput nagrada Ernst-Mach-, Franz Werfel- ili Richard-Plaschka-Fellowship..