Upis na Univerzitet u Ljubljani

Upis na Univerzitet u Ljubljani

Upis na Univerzitet u Ljubljani

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 posto univerziteta u svijetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studenata. Već nekoliko godina zaredom najviše međunarodnih studenata dolazi upravo iz Bosne i Hercegovine. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani studira ih 734, od toga 453 na dodiplomskim i jedinstvenim magistarskim studijskim programima, 261 na magistarskom studiju i 20 na doktorskom studiju.

Slovenija je sa Bosnom i Hercegovinom sklopila međudržavni sporazum na osnovu kojeg su studenti iz Bosne i Hercegovine oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomski i postdiplomski studij, osim ako prethodno već nisu stekli jednakovrijedan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve izvanredne i doktorske studente, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskog studija.

Univerzitet u Ljubljani na 23 fakulteta i 3 umjetničke akademije nudi studije u području društvenih nauka, humanistike, prirodnih nauka, medicine, tehnike, umjetnosti i sporta, a svi su osmišljeni u skladu sa smjernicama bolonjskog procesa. Omogućavanje studija u svim područjima nauke i umjetnosti sve je rjeđe čak i u svjetskom mjerilu. Tokom studija studenice i studenti mogu učestvovati u različitim projektima i postati dio raznolike međunarodne zajednice profesora i studenata.

U poređenju s drugim državama, studenti u Sloveniji imaju nekoliko pogodnosti: subvencioniranu ishranu i prijevoz, a mogu i obavljati studentske poslove. „Posebno za međunarodne studentice i studente početkom studijske godine organizujemo dan dobrodošlice, na kojem iz prve ruke mogu saznati korisne informacije u vezi sa studijem na Univerzitetu u Ljubljani, kao i o životu u Ljubljani i Sloveniji, a preko tutora i različitih aktivnosti podrške nudimo pomoć i podršku pri uključivanju u studij i život u Sloveniji. Da bismo olakšali dolazak u Sloveniju i početak studija na UL pripremili smo i vodič dobrodošlice.“ kaže rektor ljubljanskog univerziteta, prof. dr. Gregor Majdič.

Na veb-stranici objavljene su sve informacije u vezi sa studijem na Univerzitetu u Ljubljani – od raspisanih studijskih programa, uslova za upis, rokova prijave, izvanstudijskih aktivnosti, karijernih prilika, okolnosti u vezi s pandemijom covida-19 i dr.

RASPIS ZA UPIS 2022/2023

Sve informacije o raspisanim programima, uslovima za upis i raspisanim mjestima možete pronaći u Raspisu konkursa za upis.

Kandidati za studij prijavu za upis i sve potrebne priloge predaju putem portala eVŠ. Informacije o rokovima prijave možete pronaći na veb-stranici. Pregledate videoprezentacije u vezi s ispunjavanjem prijave i predavanjem dokumenata za priznavanje.

Prijavu za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa kandidati iz Bosne i Hercegovine predaju elektronskim putem na internet portalu eVŠ do 20. aprila 2022. Kandidati koji još nisu završili srednju školu, dokumente za priznavanje srednjoškolskog obrazovanja šalju do 1. augusta 2022, a oni koji su ga završili, do 20. aprila 2022.

Pomoć pri postupku prijave i prijema dostupna je i u okviru Info tačke. Možete se prijaviti i na veb-savjetovanje o postupku prijave i prijema za upis na dodiplomski studij.  Upozoravamo vas da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje nude agenti i agencije za regrutaciju.

Budući da se studij odvija na slovenskom jeziku, a na nekim studijskim programima i na engleskom ili na drugim jezicima, međunarodnim studentima i studenticama radi lakšeg uključivanja u slovensko okruženje i uspješniji studij dostupna je opcija Leto plus (Godina plus). Godina plus je sklop sadržaja i predmeta (osim slovenskog jezika), koji uz ispunjavanje određenih uslova međunarodnim studenticama i studentima omogućava produženje statusa studenta.

Također su dostupni različiti kursevi slovenskog jezika, koji se održavaju uživo ili putem interneta i u obliku jesenjih, zimskih, proljetnih i ljetnih škola, a na raspolaganju je i besplatan veb-kurs slovenskog jezika Slonline. Na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Banjoj Luci postoje i lektorati slovenskog jezika.

Ljetne škole

Univerzitet u Ljubljani svake godine organizuje bogatu paletu ljetnih škola u različitim područjima: od ekonomsko-poslovnih nauka i prava, društvenih nauka do umjetnosti, veterine, teoloških i tehničkih nauka. U okviru ljetnih škola slovenskog jezika učesnici mogu naučiti odnosno nadograditi znanje slovenskog jezika, a ljetne škole sjajna su prilika i za upoznavanje slovenske kulture i okruženja. Neke ljetne škole namijenjene su osnovnoškolcima, druge srednjoškolcima, studentima dodiplomskih i postdiplomskih studija te istraživačima i profesorima.

Iskustva međunarodnih studentica i studenata na Univerzitetu u Ljubljani

Univerzitet u Ljubljani je otvoreni univerzitet koji želi primiti što više studentica i studenata iz drugih država. Pogledajte različite utiske studenata o studiju na Univerzitetu u Ljubljani i životu u Sloveniji, koje možete pronaći na internet stranici.

Informacije o studiju na Univerzitetu u Ljubljani

Više informacija o studiju na Univerzitetu u Ljubljani nalazi se na veb-stranici Univerziteta u Ljubljani.

Kontakt:

Izvor: Link