Ukidanje korona-mera za putovanja širom sveta – važne informacije

Ukidanje korona-mera za putovanja širom sveta – važne informacije

Ukidanje korona-mera za putovanja širom sveta – važne informacije

Dragi naši znamo da se pitate kako izgleda život širom sveta sa obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom, pod kojim uslovima je moguće putovanje širom sveta i šta možete da očekujete u državi u koju putujete. Upravo zbog toga smo na jednom mestu prikupili najvažnije informacije o ukidanju korona mera u državama širom sveta.

Širom sveta aktuelno je ukidanje korona-mera za putovanja, tako da se veoma brzo očekuje da će većina država da ukine gotovo sve korona-mere za putovanja.

Ukoliko i ti želiš da provedeš u inostranstvu od 1 do 12 meseci uz besplatan smeštaj, hranu i džeparac u nekoj od 15 država širom sveta, saznaj više OVDE , a za besplatan onlajn info dan o programu saznaj više OVDE 

Izdvoji 1 minut i pruži doprinos za bolji status mladih tako što ćeš ispuniti onlajn anketu klikom na dugme OVDE

Od 16. maja 2022. doneta je odluka da maske više nisu neophodne unutar zemalja Evropske Unije.

U nastavku možete pogledati dinamiku ukidanja korona-mera za svaku državu, u koju naši kandidati putuju, pojedinačno.

Španija – Od 21. maja 2022. godine Španija je ublažila mere za ulazak u zemlju tako da se može ući u zemlju bez potvrde o vakcinaciji. Odnosno oni koji nisu vakcinisani mogu da uđu u zemlju uz rezultate negativnog PCR testa (72h pre putovanja) ili antigenskog testa (24h pre putovanja). Pored toga može da se uđe u Španiju i sa potvrdom o preležanom Kovidu kao i sa potvrdom o vakcinaciji sa nekom od vakcina koje priznaje SZO (sve vakcine osim Sputnjik V vakcine). Unutar zemlje od 20. aprila nošenje zaštitnih maski nije neophodno u zatvorenim prostorima, barovima, restoranima i drugim objektima, osim u zdravstvenim ustanovama i na aerodromu.

 

Italija – U zemlju se može ući bez potvrde o vakcinaciji. Odnosno može da se uđe u zemlju sa dokazom o vakcinaciji, dokazom o preležanom Kovidu ili negativnom Kovid testu. Kandidatima je potreban negativan PCR ili antigenski test u zavisnosti od toga da li dodatno poseduju potvrdu o vakcinaciji ili ne. Od 01. maja 2022. ukida se obaveza posedovanja digitalnog obrasca za praćenje putnika – “Passenger Locator Form”. Uz to zeleni sertifikat više nije potreban za ulaske u muzeje, pabove, restorane i sl. Nošenje maski nije obavezno, osim u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama i na aerodromu.

 

 

SAD – Mere donete 6. decembra 2021. godine su još uvek na snazi, da svako ulazi u zemlju mora biti vakcinisan. Kandidatima je dovoljno da imaju samo dve doze vakcine koja je priznata u SAD i negativan PCR ili antigenski test. Maske su neophodne na aerodromu i u javnom prevozu unutar zemlje.

 

 

TurskaSva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su bila na snazi, ukinuta su od 01. juna 2022. godine. Nošenje maski nije obavezno, osim u zdravstvenim ustanovama. Nošenje maski nije obavezno, osim u zdravstvenim ustanovama.

 

 

Austrija – Od 16. maja svi mogu ući u Austriju bez ikakvog Kovid dokaza, bez obzira na to koja je svrha njihovog putovanja. Unutar zemlje su takođe ukinute mere i posetioci više nisu u obavezi da pokažu zeleni sertifikat, kao ni da nose maske prilikom ulaska u javne ustanove.

 

 

Nemačka – Od 11. juna 2022. godine sve restrikcije u vezi ulaska stranih državljana u Nemačku, a koje se tiču potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa ili testiranju na prisustvo koronavirusa su ukinute. To znači da su uslovi putovanja u Nemačku isti kao pre pandemija koronavirusa.

 

 

Francuska – Od 1. avgusta Francuska ukida vanredno stanje kao i sve mere koje su bile na snazi u cilju sprečavanja virusa Covid-19. Kandidatima je potreban negativan PCR ili antigenski test u zavisnosti od toga da li dodatno poseduju potvrdu o vakcinaciji ili ne. 

 

 

Holandija – Od 23. marta 2022. godine građani EU mogu ući u zemlju bez ikakvih restrikcija. Svi koji imaju regulisan boravak u Holandiji takođe mogu da putuju bez restrikcija, što uključuje i program kulturne razmene. Maske nisu obavezne. 

 

 

 

Danska – Od 2. februara 2022. godine je moguć ulazak za sve vakcinisane bez restrikcija, dok je nevakcinisanima potreban Kovid test prilikom ulaska u zemlju. Svi koji imaju regulisan boravak u Danskoj takođe mogu da putuju bez restrikcija, što uključuje i program kulturne razmene. Unutar zemlje nisu obavezne maske niti sertifikati za ulazak u objekte.

 

 

Norveška – Ne postoje nikakve restrikcije za ulazak u zemlju kao ni za kretanje unutar nje. Sve se vratilo u normalu!

 

 

 

Švedska – Popuštanje mera od početka aprila podrazumeva da je svima omogućen ulaz u zemlju bez ikakvih restrikcija. Mere za nošenje maski unutar zemlje i socijalna distanca su već ukinute.

 

 

Švajcarska – Za ulazak u zemlju nakon 2. maja neće više biti potreban dokaz o vakcinaciji ili preležanom Covidu i ulaz u zemlju biće moguć za sve bez ikakvih Kovid restrikcija. U celoj zemlji nošenje zaštitnih maski više nije neophodno.

 

 

Irska –Ukinute su sve važeće restrikcije što podrazumeva da putnici koji dolaze u Irsku više nisu u obavezi da pre putovanja popune lokator formular, niti da pri ulasku poseduju negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

 

 

Napomenuli bismo takođe da ambasade svih zemalja rade bez ograničenja, te su termini za izdavanje viza dostupni u kratkom vremenskom roku.