Upoznajte se sa studijskim programima Univerziteta u Novoj Gorici

Upoznajte se sa studijskim programima Univerziteta u Novoj Gorici

Upoznajte se sa studijskim programima Univerziteta u Novoj Gorici

Na granici sa Slovenijom i Italijom nalazi se Univerzitet u Novoj Gorici.  Zajedno sa snažnom međunarodnom orijentacijom i visokokvalitetnim studijskim programima, koji spajaju teoriju i istraživanje sa praksom, atraktivna je studijska destinacija za sve one koji žele dobiti najbolje od studija. Pristup prilagođen studentima i posebna predanost nastavnog kadra su zapravo jedna od njegovih ključnih prednosti. Uz to, kao i sve generalne bonuse koji se odnose na status studenta u Sloveniji, privlači sve veći broj studenata iz cijelog svijeta. Jedna od glavnih prednosti je mogućnost uključivanja studenata u istraživanja i projekte jer se univerzitetski istraživački centri i laboratorije nalaze u istim zgradama kao i fakulteti, a studentima je na raspolaganju i visokokvalitetna istraživačka oprema.

Još jedna prednost ogleda se u realizaciji online nastave, posebno u vrijeme epidemije koronavirusa. Predavanja se izvode u hibridnoj formi, što znači da ih studenti mogu pratiti u učionicama ili uživo putem online platforme Univerziteta. Sve laboratorijske, praktične i terenske vježbe izvode se u malim grupama studenata, uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i, ukoliko je potrebno, u nekoliko različitih termina tokom akademske godine. Ispiti i odbrane radova mogu se također održati u online režimu.

Posebnu brigu vodimo o studentima – Univerzitet studentima sportistima nudi prilagođene načine studiranja, čak i  stipendije. Univerzitet u Novoj Gorici je registrovana „Evropska tačka za talentovane“ (European Talent Points), gdje se riječ „talentovan“ koristi u širem smislu – odnosi se na sve visoko motivisane studente željne dodatnog znanja iz različitih oblasti, pa i onih manje poznatih. Zaista, postoje mnogi projekti, događaji i aktivnosti u kojima studenti mogu sudjelovati. Primjer takvog projekta je nekomercijalni obrazovni projekt GoChile, kojeg vode Univerzitet u Novoj Gorici i slovenački astronomski časopis Spika. Oni su postavili poseban teleskop u Čileu, omogućavajući studentima, srednjoškolcima i drugim zainteresiranim učestvovanje u astronomskim posmatranjima uživo u realnom vremenu.

Kao međunarodno orijesani univerzitet s udjelom međunarodnih studenata koji prelazi 50 %, potpuno smo svjesni važnosti međunarodnog iskustva koje je studentima potrebno na tržištu rada, zato podstičemo naše studente da učestvuju u međunarodnim projektima. Takvo međunarodno iskustvo možete steći i upisom na jedan od studijskih programa koji nudi mogućnost dvojne diplome na drugom renomiranom univerzitetu u inostranstvu.

Prilikom odabira studija, sljedeće prednosti bi takođe mogle biti vrijedne razmatranja: na gotovo svim redovnim osnovnim i master studijama studirate bez školarine ako ste državljanin Republike Bosne i Hercegovine, jedne od zemalja EU ili bilo koje druge države koja ima sporazum sa Slovenijom o neplaćanju školarine. Također, prijemnih ispita nema (osim za specijalizirane studije, npr. na Akademiji umjetnosti), prijavno – upisna procedura je jednostavna i vrši se preko nacionalnog online prijavnog sistema eVŠ.

Za upis na Univerzitet u Novoj Gorici ne zahtjeva se prethodno znanje slovenačkog jezika, ali i najmanje poznavanje istog svakako je dobrodošlo. Osim toga, besplatni kursevi slovenačkog jezika dostupni su i kao izborni predmeti na mnogim studijskim programima.

U Sloveniji ćete moći uživati različite blagodati statusa studenta – subvencionirana studentska prehrana i prijevoz, studentski popusti i prilike za studentski posao.

Na kraju, podjednako važno, studirati na Univerzitetu u Novoj Gorici znači studirati u živoj, međunarodnoj atmosferi, u sigurnom i prijatnom studijskom okruženju tople i lijepe submediteranske Goriške regije u zapadnoj Sloveniji, gdje ćete se zasigurno vrlo brzo osjećati kao kod kuće.

Korisne informacije za studente:

Trenutno je otvoren poziv za dvije stipendije za strane državljane za doktorski studij Karstologije. Poziv za stipendiju možete pogledati na linku.

Lista studijskih programa Univerziteta u Novoj Gorici (2022/23)

Više informacija:

Univerzitet u Novoj Gorici

  • Vipavska cesta 13, Rožna Dolina,
  • SI-5000 Nova Gorica, Slovenija
  • www.ung.si

Prijavno-upisna služba UNG:

Pratite Univerzitet u Novoj Gorici na društvenim mrežama:

Izvor: Link