Kako da poboljšam znanje španskog jezika?

Kako da poboljšam znanje španskog jezika?

Kako da poboljšam znanje španskog jezika?

Učenje stranog jezika uvek predstavlja izazov, jer se veoma često srećemo sa novim rečima i gramatičkim pravilima, te nam to može stvoriti poteškoće prilikom savladavanja jezika. Najbolji recept za brz napredak je boravak u državi u kojoj se taj jezik govori, kao i stalna komunikacija sa maternjim govornicima. Kako nismo svi u mogućnosti da provodimo dane na španskim ulicama ili u razgovoru sa izvornim govornicima, možemo da učimo i iz našeg doma, dok idemo na posao ili obavljamo kućne poslove.

  1. Gledanje televizije i aktivno slušanje

U eri interneta i kablovske televizije, na dohvat ruke su nam španski televizijski i jutjub kanali. Moguće je naći emisije različitog tipa sa španskim titlom, slušati recepte za nova jela na španskom, kao i gledati kvizove. Preporučujemo TVE (šp. televisión española), Antena3, Telesinko (šp. Telecinco).

  1. Slušanje radija

Iako se danas manje pažnje posvećuje radiju, ne bi trebalo zaboraviti njegov značaj. Dok smo u prevozu ili sređujemo dom, možemo da pustimo neku špansku radio stanicu. Imaćemo priliku da čujemo dobro poznate pesme, nove pesme, ali i vesti ili gostovanja poznatih, što će nam pomoći da naučimo nove reči, ali i da naviknemo uvo na brzinu i na različite izgovore ovog jezika.

  1. Čitanje novina

Bilo da inače volite da čitate novine ili vam to nije svakodnevna rutina, čitanje makar jednog novinskog članka dnevno može biti veoma korisno. Na ovaj način ćete se upoznati sa novinarskim stilom pisanja, posebnom leksikom koja se vezuje za određenu oblast, a moći ćete i da saznate nešto novo. Na sajtovima španske štampe možete odabrati kategoriju koja vas zanima i odmah početi sa usvajanjem novih znanja. Neki novinski listovi su: El Pais, El Mundo, Marka (šp. Marca) – za ljubitelje sporta, ABC, La Vanguardia, El espanjol (šp. El español).

  1. Čitanje naglas

Veoma je važno da iskoristimo svaku priliku da čitamo naglas. Nije važno da li je u pitanju kratka lekcija iz udžbenika, poglavlje u knjizi koju čitamo ili članak u časopisu, važno je samo da tom sadržaju posvetimo pažnju. Na ovaj način ćemo vežbati pravilan izgovor i bolje ćemo pamtiti ono što pročitamo. Bitno je da tokom čitanja ne žurimo, već da sa punom pažnjom i polako čitamo rečenice.

  1. Filmovi i serije

Omiljena zabava svakako su filmovi i serije, pa svaki slobodan trenutak koristimo da u njima uživamo. Možemo ih gledati sa prevodom, sa španskim titlom ili bez njega, a osim novih reči i fraza, na ovaj način ćemo uočiti i kulturološke sličnosti i razlike koje postoje. Uz odličnu glumačku ekipu i temu koja nas zanima, ovo će biti kvalitetno potrošeno vreme.

 

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić