Kantabrija- kraljevstvo različitosti

Kantabrija- kraljevstvo različitosti

Kantabrija- kraljevstvo različitosti

Današnje putovanje Španijom posvećujemo maloj severnoj autonomnoj pokrajini: Kantabriji (šp. Cantabria). Uprkos tome što se prostire na samo 5300 kvadratnih kilometara, Kantabriju odlikuju bogata flora i fauna, kao i različite klime. Na ovoj teritoriji se nalazi jedno od poslednjih utočišta medveda, vukova, velikih tetreba i orlova. Posebno su značajni prirodni rezervati Saha (šp. Saja) i Pikos de Europa (šp. Picos de Europa).

Za ljubitelje prirode Kantabrija nudi izvanredne pejzaže na čitavoj teritoriji. Na samoj obali (šp. Costa de Cantabria) smeštena su pecaroška sela, plaže i male uvale. U unutrašnjosti zemlje može se uživati u šumskim predelima, kao i na planinama. Klima je uglavnom vlažna i blaga pa se u rekama ove regije mogu videti pastrmka i losos. Planinski venac Penja Labra (šp. Peña Labra) jedan je od najupečatljivijih u Španiji, a njegov vrh poznat je pod nazivom Vrh tri mora (šp. Pico de Tres Mares) jer se odatle reke ulivaju u Atlantski okean, Kantabrijsko more i Sredozemno more.

Prestonica Kantabrije, Santander (šp. Santander), nalazi se u prelepom zalivu na severu pokrajine. Ova luka predstavlja veoma bitan element u pomorskoj trgovini. Osim luke, prestonica ima i veliki aerodrom, pa se njeni stanovnici hvale kako žive u kosmopolitskom gradu. Santander nudi razne aktivnosti iz oblasti kulture, a veliku posećenost duguje Međunarodnom Univerzitetu Menendes Pelajo (šp. Universidad Internacional Menéndez Pelayo), kao i Međunarodnom festivalu (šp. Festival Internacional) koji se organizuje tokom leta. Muzeji, vašari, kao i borbe bikova doprinose tome da Santander bude veoma privlačan grad za turiste.

Blizu prestonice nalazi se Santiljana del Mar (šp. Santillana del Mar), grad koji je poznat po prelepim ulicama i srednjevekovnim kućama. Upravo ovde su smeštene pećine iz Praistorije: Altamira (šp. Cuevas Prehistóricas de Altamira), koje se nalaze na listi Svetske baštine Uneska. Osim pećina, moguće je videti i kamene crkve, ostatke rimskih i mosarapskih crkvi, kao i drugi spomenici kulture.

Na samo 17 kilometara od Santandera smešten je park prirode Kabarseno (šp. Parque de la Naturaleza de Cabárceno). Ovaj izvanredan rudnik nastao je u praistorijskom periodu, a na teritoriji od 750 hektara delimično slobodno žive životinje sa čak 5 kontinenata.

Svi posetioci koji vole dobar provod moći će da igraju i pevaju na kantabrijskim religioznim i paganskim festivalima, kao i na komercijalnim vašarima. Kao i na čitavoj teritoriji Španije, topla preporuka je da probate tipična jela i pića, ali i da posetite zanatske radnje i pronađete komad umetnosti po svom ukusu.

¡Buen viaje!

 

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić