„Kneipentour“ – zanimljivosti o Njemačkoj

„Kneipentour“ – zanimljivosti o Njemačkoj

„Kneipentour“ – zanimljivosti o Njemačkoj

Kultura ispijanja kafe je nešto što je karakteristično za naše podneblje, i ako želite da Vas prihvate kao ravnopravnog člana naše „Balkanske zajednice“, bitno je ispijati poslijepodnevnu kafu „na miru“  u nekom od kafića.

Nijemci su prepoznatljivi po tome da popiju najviše piva po glavi stanovnika, tako jedan prosječan Nijemac popije 100 litara piva godišnje.

Kultura ispijanja alkohola kod Njemaca je stara oko 500 godina, sastavni je dio i današnjeg modernog društva, ali ima nešto što je posebno samo za Nijemce pogotovo kod mlađe populacije.

Riječ je o takozvanom „Kneipentour-u“ ili kako bismo mi to grubo preveli : „Obilazak kafića“ .

Kada Nijemcu kažete da želite da organizujete „Kneipentour“ on već zna da se radi o večeri koja će biti veoma dugačka!

Obilazak kafića znači da ćete se dogovoriti koliko kafića ćete obići, a bitno je da prije toga informišete i vlasnike istih kafića da organizujete takvo veče, da bi se i oni mogli pripremiti.

Nakon što ste se dogovorili sa vlasnicima, krećete u obilazak kafića. Prilikom ulaska u kafić, gazda Vas već očekuje za šankom (ili posebnim stolom / stolovima), na kojima se nalazi sve i jedno piće u čašama koje se može poručiti u tom kafiću.

Cilj je da popijete sva pića koja se nalaze tu, i onda nastavljate do sljedećeg kafića. Ova vrsta zabave i nije baš za one koji ne podnose najbolje alkohol, ali ni za one koji planiraju brzo da se vrate kući. Osoba koja odustaje od „Kneipentour-a“ plaća ostalima piće, pobjednik je onaj koji zadnji „ostane na nogama“!

Bamberg je jedan od Njemačkih gradova koji organizuje ovakve turističke ponude, a mi jedva čekamo da korona završi, pa da se i mi Balkanci oprobamo u ovoj, za sada, isključivo Njemačkoj vrsti zabave!

Autor članka predavač njemačkog jezika Ana Kesar