Taragona – španski mali Rim

Taragona – španski mali Rim

Taragona – španski mali Rim

Na samo sat vremena vozom od Barselone nalazi se Taragona (šp. Tarragona), prelep istorijski grad. Uprkos tome što je veoma često u senci katalonske lepotice Barselone, mnogi turisti biraju baš ovo mesto za odmor i obilaske. Ovaj lučki grad je nastao u petom veku pre naše ere i ima nešto više od 200 hiljada stanovnika. Postoji nekoliko teorija koje se vezuju za ime ovog grada. Prva je da je grad nazvan po Tubalovom najstarijem sinu (Tarraho). Druga se vezuje za Feničane koji su gradu dali ime Tarchon, što znači mali grad. Još jedna u nizu teorija je povezana sa nazivom Tarraco.

Ako želite da obiđete Taragonu, trebalo bi da posetite rimski amfiteatar koji je jedan od 6 amfiteatara koji su ostali na španskom tlu. Ranije je ovde moglo da sedne čak 14000 gledalaca koji su posmatrali borbe gladijatora i divljih zveri, kao i javna pogubljenja. Danas je moguće videti i ostatke crkve iz 6. kao i iz 12. veka. Ulaz se naplaćuje, a u ponudi je i ulaznica za više istorijskih spomenika koja važi godinu dana.

Još jedan od rimskih spomenika je i Akvadukt (šp. Les Ferreres) koji se nalazi u Taragoni. Ukupno 36 lukova prečnika skoro 6 metara raspoređeno je u dva nivoa i ima dužinu 249 metara. Od 2000. godine nalazi se na listi svetskog nasleđa koju formira UNESKO.

Za ljubitelje autentičnih pića Taragona je odlično mesto jer nudi priliku da se upoznate sa lokalnim vermutom. Po veoma niskoj ceni moguće je kupiti ovo piće, a vinski podrumi nude i uslugu punjenja vaših flaša koje donesete. Osim pića, Taragona predstavlja sjajan spoj katalonske i španske kuhinje. Naša preporuka je dnevni meni u restoranu Xamfrà del Fòrum gde ćete uz obrok po pristupačnoj ceni dobiti čašu lokalnog vina i priliku da uživate u tradicionalnom ambijentu. Svi oni koji vole da fotografišu svoju hranu za društvene mreže definitivno bi trebalo da posete restoran El Vergel i podele sa svima divna jela.

Katedrale u Taragoni oduzimaju dah, te se svakako nalaze na listi onoga što treba videti tokom boravka u gradu. Osim izvanrednih figura koje krase spoljašnje zidove i unutrašnjih dvorišta, ono što osvaja je vođena tura do vrha katedrale. Kako bi se stiglo do zvonika neophodno je popeti se uz 196 stepenika kako bi se na vrhu uživalo u pogledu na ceo grad i zvucima zvona koje je napravljeno davne 1882. godine. Potrebno je najaviti posetu dva dana ranije, a cene zavise od uzrasta posetilaca.

Još jedna od tajni koju krije Taragona je pozorište Metropol koje je delo katalonskog arhitekte Žozepa Marije (šp. Josep Maria Jujol). Ova zgrada je prvobitno bila bioskop, a kasnije je pretvorena u pozorište i privlači pažnju svojim izgledom: dizajnirana je kao brod na talasima i sa pecarošima. Američki glumac Džon Malkovič jedan je od obožavalaca rada ovog arhitekte, kao i samog pozorišta, pa je 2010. godine imao dva nastupa ovde tokom Internacionalnog festivala komedije. Ono što je malo poznato jeste činjenica da je upravo Žozep dizajnirao mozaik sa slomljenim pločicama u parku Guelj, kao i fasadu kuće Batljo.

Oni koji vole dobru zabavu ne bi trebalo da propuste festivale koji se organizuju u Taragoni, a posebno formiranje ljudskih kula (šp. Castell) u kome učestvuju čitave porodice, a od 2010. godine je pod zaštitom i nalazi se na listi koju sastavlja UNESKO.

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić