5 zanimljivosti o Banjaluci

5 zanimljivosti o Banjaluci

5 zanimljivosti o Banjaluci

Banja Luka je grad aleja, Vrbasa, Kastela, ćevapa i još mnogo toga što je čini jedinstvenom. U nastavku teksta donosimo vam zanimljivosti o Banjaluci, od kojih neke možda niste znali.

Tvrđava Kastel je jedan od najbitnijih spomenika grada na Vrbasu, svoj današnji izgled dobio je 1714. godine. Izgrađen je na mjestu rimskog vojnog logora i služio je za odbranu banjalučke kotline. Danas je Kastel upisan kao spomenik kulture, u čijem sadržaju postoje igrališta za djecu, ljetna pozornica na kojoj se organizuju mnogobrojne manifestacije poput predstava, koncerata i drugih kulturno umjetničkih događaja, kao i kamena kuća u kojoj se danas nalazi galerija.

Rijeka Vrbas koja protiče kroz srce Banjaluke je jedna od napogodnijih rijeka za rafting, kajak ili kanu. Temperatura od 17 stepeni Celzijusa ljeti je idealna za osvježenje a dionice u njegovom toku su ugostile neke od najboljih takmičara u raftingu, kajaku i kanuu i to na Svjetskom prvenstvu u raftingu 2009. godine kao i Evropskom prvenstvu u istom sportu 2005. godine. Da li ste znali da je rijeka Vrbas jedina rijeka u Evropi na kojoj je moguć noćni rafting?

Kada govorimo o Vrbasu moramo da spomenemo i jedno prevozno sredstvo koje je povezano sa ovom rijekom kao i Banjaluka. Dajak čamac je jedan od simbola grada i pored Vrbasa i tvrđave Kastel nalazi se i na zvaničnom grbu grada.

Banjalučki ćevap je poslastica koju morate probati kada dođete u Banjaluku. Služi se u lepinji, koja se tradicionalno peče u krušnoj peći, meso je u obliku pločica i jede se sa crvenim lukom i uz čašu hladnog jogurta. Iako dobijete pribor uz vašu porciju ćevapa, prava je poslastica jesti ga rukama, pogotovo dok je vruć.

Safikadin grob je jedna od turističkih atrakcija u Banjaluci, a legenda o Safikadi je nadaleko poznata. Legenda kaže, da je Safikada bila djevojka nesrećno zaljubljena u vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel, ljubav je bila uzajamna ali su odlazak vojnika u rat i vijest o njegovoj pogibiji natjerali mladu Safikadu da stane pred top koji je svakog dana označavao podne. Tako je Safikada otišla u smrt da vječno bude sa svojim dragim. Safikadin grob se nalazi nedaleko od glavne kapije Kastela.

27. oktobra 1969. godine Banjaluku je pogodio zemljotres jačine 6.4 stepeni po Rihterovoj skali. Čitavo područije grada je bilo razoreno a skoro kompletno stanovništvo je ostalo na ulici. Uništeno je oko 86.000 stanova, škole, kulturne ustanove i javne uprave. Na glavnom trgu u Banjaluci nalazi se stilizovana replika sata koji je stao u tačno 9 časova i 11 minuta, 27. oktobra 1969.

Ukoliko niste imali priliku da posjetite Banjaluku naš savjet je da to uradite što prije 🙂