Najčešće postavljena pitanja za program Internship in China

Najčešće postavljena pitanja za program Internship in China

Najčešće postavljena pitanja za program Internship in China

Ukoliko razmišljate o prijavi na program Internship in China, ali još uvek niste sigurni da li je ovaj program baš za Vas donosimo Vam spisak pitanja koja naši kandidati najčešće pitaju, a koja će Vam pomoći da se bolje informišete i odlučite da li biste želeli da učestvujete u programu.

Šta je Internship program?

Internship in China je program namenjen naisključivo mladim ljudima koji su tek završili fakultet jezičkog smera i koji žele da svoju profesionalnu karijeru započnu radeći u nekom od kineskih škola ili vrtića.

U kojim gradovima mogu da radim?

Za sada sve naše kandidate smeštamo u Šangaj i Tjenđin. Danas je Šangaj jedan od najznačajnijih i najrazvijenijih kineskih gradova, a važi i za izuzetno atraktivnu turističku destinaciju. Tjenđin je treći najnaseljeniji grad u Kini posle Pekinga i Šangaja, a upravo u ovom gradu sve veći broj ljudi sa naših prostora pronalazi posao.

Kakvi su uslovi rada u Kini?

Škole i vrtići u kojima naši kandidati rade su opremljene najsavremenijom opremom što uveliko olakšava organizovanje časa i rad sa decom. Svaka škola ima svoj plan i program po kom se pripremate za časove. Časovi traju oko 20 minuta, a na časovima imate pomoć asistenta (teacher’s assistant). 

Šta je teacher’s assistant i koja je njegova uloga?

Teacher’s assistant je kolega koji Vam pomaže da održite čas i realizujete sve aktivnosti koje ste planirali, ali i da premostite komunikacijski jaz koji postoji između Vas i Vaših učenika s obzirom da velika većina kandidata koji se uključuju u program ne govore mandarinski jezik. Na ovim pozicijama uglavnom rade studenti anglistike, tako da ćete se sa njima moći dobro razumeti, što će Vam mnogo značiti za uspešno obavljanje posla. 

Važno je napomenuti da je teacher’s assistant Vaš najbliži saradnik i da sa njim trebate imati dobar i kolegijalan odnos, jer će to najviše uticati i na kvalitet Vašeg rada, brzinu kojom ćete se uklopiti na poslu, kao i na to kako će Vas doživeti kolege u Vašem novom radnom okruženju. 

Koliko traje program?

Program traje namjanje godinu dana s obzirom da ugovor sa poslodavcem potpisujete na jednu školsku godinu. Ukoliko budete zainteresovani, po isteku godinu dana možete produžiti ugovor za novu školsku godinu.

Koliko sati radim sedmično?

Radno vreme je 8 sati dnevno, 40 sati sedmično.  

Koje obaveze imam kao intern u Kini?

Vaša glavna obaveza je držanje časova i pisanje priprema za časove, kao i priprema svih materijala koje želite da koristite na Vašem času. Za svaki čas morate unapred pisati pripreme, a rok za dostavu priprema je određen u skladu sa internom politikom škole. Predavači koji rade u vrtićima imaju manji broj časova, tako da im ostaje vremena da se druže sa drugim kolegama i decom iz vrtića, što im može dosta pomoći da se brže uklope u novu radnu sredinu i da bolje upoznaju svoje učenike. 

Da li imam slobodne dane i kada?

Svake sedmice imate slobodna dva dana. Osim toga, imate pravo na godišnji odmor i slobodne sve državne praznike.

Kakve su mogućnosti napredovanja na poslu?

Ukoliko u prvih godinu dana pokažete dobre rezultate u radu sa decom i ako sa kolegama imate dobru komunikaciju neće biti nikakavih problema da Vam škola ponudi da ostanete još jednu školsku godinu. U tom slučaju će se potpisivati novi ugovor o radu, pregovaraće se o povećanju plate ili napredovanju na radom mestu u okviru iste škole. 

Koju vizu dobijam?

Svi kandidati koji ispunjavaju uslove propisane programom dobijaju radnu Z vizu. Viza se dobija pre odlaska u Kinu, tako da nemate obavezu da se vraćate kući nakon što dođete tamo i krenete da radite. Važno je naglasiti da tokom aplikacionog procesa imate našu punu podršku kako biste što lakše pripremili svu potrebnu dokumentaciju.  

Kolika je početna plata?

U prvih godinu dana, početna plata iznosi oko 1200 USD, nakon čega se povećava na oko 1400 USD. 

Da li je moja plata dovoljna da pokrije mesečne troškove? 

Vaša početna plata je značajno veća od prosečne plate Kineza, s obzirom da imate plaćen stan možete lagodno da zivite i ustedite novac na mesecnom nivou.

Kada mogu da se prijavim za program? 

Prijave za program su otvorene tokom cele godine, ali važno je naglasiti da u Kini morate početi raditi isključivo u prva tri meseca nakon što dobijete diplomu. Iz tog razloga savetujemo da prijavu pošaljete na završnoj godini fakulteta da biste imali dovoljno vremena da se spremite za program. Kada se uključite u program odmah počinjemo sa pripremom Vaseg profila. Treba imati na umu da je najviše radnih pozicija dostupno na proleće i u jesen, tj. početkom školske godine i na kraju prvog polugodišta. 

Koliko je vremena potrebno od prijave do odlaska u Kinu?

S obzirom da se dio priprema odvija u matičnoj državi, a dio u Kini potrebno je izmjeđu 4 i 9 meseci.

Kome da se obratim ako mi u Kini bude potrebna pomoć?

Pre Vašeg polaska ćemo obaviti orentacioni trening i tada Vas uputiti kako da postupite ukoliko Vam bude potrebna pomoć. Pri tom, tokom celog aplikacionog procesa i Vašeg boravka u Kini na programu imate podršku svog koordinatora iz Centra za afirmaciu i razvoj i koordinatora iz partnerske agencije u Kini.

Ukoliko želite da se prijavite za program Internship in China kliknite OVDE