Ovo je potrebno svakome, a posebno mladim ljudima

Ovo je potrebno svakome, a posebno mladim ljudima

Ovo je potrebno svakome, a posebno mladim ljudima

Učesnica programa Upoznaj Španiju, Emilija nam piše nam njene utiske iz Španije. U nastavku pročitajte:

Jul i avgust leta 2019. provela sam u Španiji, u prelepom predgradju Madrida zvanom San Agustin de Guadalix. To je miran, tih, čist i porodičan kraj pun zelenila i cveća. U početku mi je bilo zanimljivo što ga, zbog veličine, nazivaju selom, a izgleda daleko drugačije i savremenije od sela na koja sam navikla. Porodica me je dočekala širom otvorenih ruku i prihvatila kao člana porodice što me je odmah oduševilo. Komunikacija sa roditeljima se odvijala odlično, jer oboje imaju izuzetno dobro znanje engleskog, što je delom preneto i na decu, pa ni tu nije bilo većih poteškoća. Preda mnom su često govorili na španskom što je pomoglo da mi ovaj strani jezik, kako bi se reklo, ’’udje u uši’’. Čuvala sam devojčicu i dečaka od 10 i 8 godina, koji su jako dragi i divni, iako kao sva deca ponekad malo nestašni. Sa idejama o vremenu sa decom mi je maksimalno pomogla njihova majka, što mi je u početku zaista bilo potrebno, dok se nisam malo bolje upoznala sa decom.

Što se tiče slobodnog vremena, svoja popodneva sam provodila šetajući Madridom i istražujući ga, za šta je bilo potrebno dosta vremena, jer je grad ogroman, jako naseljen i sa dosta znamenitosti za obići. Takođe, javni prevoz je dosta dobro organizovan i, iako mi je ceo taj sistem bio nov, nije bilo teško snaći se. Upoznala sam divne devojke sa programa sa kojima sam par puta i otputovala van grada. Vikende sam koristila za putovanja, pri čemu mi je porodica maksimalno izlazila u susret sa dodatnim slobodnim danom. Od gradova sam obišla Toledo, Valensiju, Barselonu i Bilbao. Solo putovanja nisu nešto što mi je ranije delovalo primamljivo, i iako je bilo divno iskustvo putovati sa devojkama sa programa, moram napomenuti da su mi solo putovanja u Valensiju i Bilbao ostala u sećanju kao jako zanimljiva, pre svega avantura, puna istraživanja i upoznavanja novih ljudi. Imala sam sreće i u tome da mi je porodica dala 2 cele nedelje odmora koje sam provela na samom jugu Španije, na beskrajnim peščanim plažama Tarife i odatle trajektom otišla u Maroko i iskusila čari još jedne nove kulture.

Smatram da su putovanja i izlaženje iz zone komfora, makar i na nekoliko meseci, nešto što je potrebno svakome, a posebno mladim ljudima. To je definitivno prilika da bolje upoznamo sebe, ispitamo dokle idu naše granice i sposobnosti, naučimo strani jezik i pre svega, provedemo nezaboravno leto.

Želiš da posetiš Španiju? Učini to već sada PRIJAVI SE