Želite avanturu koju ćete pamtiti celog života? Na pravom ste mestu!

Želite avanturu koju ćete pamtiti celog života? Na pravom ste mestu!

Želite avanturu koju ćete pamtiti celog života? Na pravom ste mestu!

Iz Erfstadta nam se javlja Teodora, učesnica programa kulturne razmjene “Upoznaj Njemačku”. U nastavku vam prenosimo njene utiske:

“Prvo što bih napomenula je sam Centar za afirmaciju i razvoj, bez kojeg ovaj program ne bi bio uspešno realizovan. Podrška koju pružaju od samog starta je nešto neprocenjivo. Sama organizacija, odgovornost i strpljenje su samo male stvari koje bih istakla. 

Oduvek sam sanjala da odem u Nemačku. Zamišljala sam, planirala, ali ništa od toga se nije desilo dok se nisam prijavila na ovaj program. Kako je vreme odmicalo i kako se približavao moj odlazak, tako je uzbuđenje bivalo sve veće. Konačno dođe i taj dan. Dan kada su sva osećanja pomešana. Uzbuđenje, radost, strah i mnogo razmišljanja o tome šta me tamo čeka. Novi ljudi, nova zemlja, kultura…. sve drugačije. U prirodi čoveka je strah od nepoznatog, ma koliko god nešto želeli. Početak, kao i svaki, nije lak. Potrebno je dosta strpljenja i tolerancije da se navikneš na novu porodicu, da prihvatiš njih i okolinu u kojoj živiš. Nakon više od pola godine boravka ovde, mogu reći da vremenom sve dolazi na svoje. Ono o čemu sanjaš postaje jedna prelepa stvarnost. Porodica u kojoj sam ja je sve ono što sam želela. 

Živim u Erfstadtu, predivnom gradiću koji se nalazi na nekih 20km od Kelna. Toliko sam želela da budem u nekom od gradova Severne Rajne-Vestfalije, da sam na kraju dobila i više nego što sam očekivala. Obišla sam divne gradove: Dortmund, Bonn, Dizeldorf, Essen, Keln i mnoge druge gradove u okolini. Zaista se ne zna koji je lepši. Svaki od njih odiše nemačkom kulturom, čistoćom i ljubaznošću ljudi. Predivna arhitektura, parkovi, jezera i druge znamenitosti krase ovu regiju. Ponekad se zapitam da li sam stvarno tu gde jesam, koliko sve izgleda nestvarno predivno.

Želim da napomenem da je za sve ovo velikim delom zaslužna porodica u kojoj boravim. Od samog početka su divni prema meni, uvek su bili tu za mene. Kada nešto ne bih razumela, maksimalno bi se potrudili da mi objasne i ono najvažnije, deca su me prihvatila na najlepši mogući načinč. Mislim da smo sada jedna zaista velika i prava porodica, koja se stopila u jednu celinu punu ljubavi, poštovanja i solidarnosti. Zajedno provodimo dosta vremena, učimo jedni od drugih, pomažemo jedni drugima, smejemo se i uživamo. Nemci su gospoda od ljudi. Kada ste sa njima, možete samo da se smejete i svoje vreme iskoristite na najlepši mogući način. I da, već sada znam da želim ovde ostati da živim. 

Naravno, jezik, koji je neophodan za boravak ovde, nije lako naučiti, ali kada zavoliš sve čime si okružen, onda to postane najmanji problem. Kroz svakodnevnu komunikaciju sa porodicom i drugim ljudima, to ide samo od sebe. Svako ko želi da upozna sam život u ovoj predivnoj zemlji, da nauči jezik, da upozna njihovu kulturu i da upozna ljude za ceo život, definitivno treba da se prijavi na ovaj program. Ja želim od srca da se zahvalim Centru za afirmaciju i razvoj kji su mi omogućili da vidim predivne gradove i upoznam druge ljude koji su ćitav moj boravak ovde obojili najlepšim bojama. Želite i vi jednu avanturu koju ćete pamtiti celog života? Na pravom ste mestu!”

Ukoliko želite i Vi da učestvujete u programu kulturne razmjene sa Njemačkom, prijavite se klikom na dugme PRIJAVI SE