Svima preporučujem ovaj program!

Svima preporučujem ovaj program!

Svima preporučujem ovaj program!

Iz okoline Beča nam se javlja Amina, učesnica programa kulturne razmjene “Upoznaj Austriju”. U nastavku prenosimo njene utiske:

“Kao učesnica programa javljam vam se iz jednog malog mjesta nadomak Badena, riječ je o Oberwaltersdorfu, poznatijim kao Fontana naselje, okruženo privatnim jezerima i golf terenima.

Prije svega jedno veliko hvala C.A.R.-u i čitavom kolektivu, kao i mojoj dragoj koordinatorici na stručnoj saradnji, na svom strpljenju, podršci, te ogromnoj pomoći prilikom same prijave. C.A.R je organizacija koja pruža priliku mladim ljudima da borave u željenoj drzavi čak i do 12 mjeseci. Oni su tu da saslušaju sve vaše eventualne želje za samu porodicu i grad u kojem biste zeljeli boraviti. Prilikom popunjavanja aplikativnog formulara imate priliku da se izjasnite kakva vam porodica odgovara, u kakvom gradu biste voljeli živjeti, sve do samih detalja. Tako da na kraju dobijate porodicu i grad u skladu sa vašim zahtjevima, naravno onoliko koliko je to moguće.

Za ovaj program razmjene sam saznala odmah po zavrsetku studija. Nakon sto sam pročitala utiske svih djevojaka, u meni se javila ogromna želja da postanem i ja dio ove prelijepe priče. Da biste postali i vi dio ove razmjene morate biti prvenstveno hrabri i neustrašivi, veoma odgovorni, jako dobro organizovani, istrajni u svome cilju, morate imati u sebi avanturističkog duha i na kraju morate biti spremni na probleme, svađu i galamu koji dolaze zajedno u paketu kada su mališani u pitanju, ali baš oni ce vam biti najbolji učitelji kada se govori o učenju stranog jezika. Morate imati i dozu sreće da vas primi, ugosti ali i prihvati porodica ovako srdačno kao sto je moja porodica mene. Srdačno i sa puno ljubavi, na čemu sam im neizmjerno zahvalna.

Kao učesnik programa zaduženi ste da pomažete djeci oko svakidašnjih obaveza ali pored mjesečnog džeparca,  vi svakodnevno zauzvrat dobijate neiskvarenu, iskrenu, dječiju ljubav koja je nemjerljiva valutama. Dječica ce vas obradovati sitnicama, malim znacima pažnje, tako da se jednostavno morate osjećati kao dio te porodice. Sa jedne strane postoji formalni ugovor a sa druge strane su kompromisi i dogovori koji ostaju među vama, što je po meni najbolja opcija. Dnevni rituali mi ne predstavljaju obavezu, naprotiv, sviđa mi se tempo rada i sama organizacija. Usavršavaš svoje sposobnosti u svim oblastima, prepušten si da se snalazis i oblikuješ u osobu kakvu zeliš da budeš, i tako stepenik po stepenik ostvaruješ svoje ciljeve, u kontinuitetu stvaraš nove i na kraju ništa drugo ne preostaje nego da redaš pobjede.

Oduvijek sam voljela putovati, upoznati nove dijelove kako svoje domovine tako i gradove širom Evrope. Prilikom upoznavanja novih mjesta, nikada nisam mogla postati dio te čarolije jer nijedna posjeta mi nije bila dovoljna zbog toga sto nisam imala dovoljno vremena nagledati se i uživati u ljepotama tako dugo kao sto to mogu sada.

Za sve one koji žele naučiti novi jezik ili usavršiti do sada stečena jezička znanja srdačno preporučujem ovaj program. Idealna je prilika za one koji žele nastaviti studije baš u jednoj od željenih zemalja. Za ne povjerovati je koliko kratko vremena vam je potrebno za učenje novih riječi i fraza, jer ste primorani da slušate strani jezik 24/7. Nakon 3 mjeseca provedenih ovdje iskreno mogu reći da sam sretna zbog svega sto sam iskusila, osjetila i doživjela, zahvalna sam zbog svega sto se desilo i sretna sam i uzbuđena zbog svih avantura koje tek dolaze u narednih 9 mjeseci. Upoznala sam ljude sa različitih kontinenata, koji su mi već postali prijatelji i sa kojima provodim svoje slobodno vrijeme, upoznavajući njihovu kulturu i tradiciju.

Za kratko vrijeme sam uspjela upoznati sve tajne austrijske prijestolnice, obici i druge poznate gradove, uspostaviti kontakte i organizovati druženja sa drugim djevojkama širom Austrije koje su na istom programu. Dogovaramo zajedničke izlete kao da izleti i obilasci sa porodicom nisu dovoljni 😀 Imala sam priliku posjetiti najveće podzemno jezero Evrope, golf terene, kao i probati specijalitete austrijske kuhinje.

Ako ste puni energije, neumorni, ludi za upoznavanjem novih mjesta onda je ovo istinska prilika za vas. Budite hrabri, stvorite nezaboravne uspomene, upoznajte nove ljude, osvojite velike gradove. Iskoristite mladost na najbolji nacin, ulazeći u sebe, u sticanje novih znanja i vještina.  Budite najbolja verzija sebe. Budite role model budućim naraštajima. Ne plašite se nove sredine, novih ljudi i nepoznavanja jezika. Ovdje ćete toliko toga dobiti na čemu možete biti samo zahvalni tako da ovo prethodno pomenuto je uzaludno i ne vrijedi. U ovom programu osim učenja o novim kulturama, učimo dosta o sebi i o svojim sposobnostima. Naravno ne zaboravite odakle dolazite,  sa sobom nosite ponosno svoju kulturu i tradiciju. Učescem u programu stekla sam prijatelje za čitav zivot.  Porodici rado pričam o ljepotama koje moja Bosna pruža tako da već planiramo putovanje Bosnom jer zelim da im dočaram znacenje rijeci ćejf i rahatluk 😀 Biću veoma sretna ako ću bar nekome pomoci ko je u nedoumici jer ipak ovakva šansa se ne propušta i ovo se jednostavno treba doživjeti! Potencijalnim kandidatima želim mnogo sreće, a sreća prati hrabre 🙂 A ostale kanditatkinje ce me razumijeti kada kazem: Uživajmo!”

Ukoliko i Vi želite da učestvujete u programu kulturne razmjene sa Austrijom, prijavite se klikom na dugme OVDE