Mid autumn festival u Kini

Mid autumn festival u Kini

Mid autumn festival u Kini

Došlo je to doba godine kada svi možemo da uživamo u punom mesecu, jesenjem vetru i divnim ukusima „mesečeve torte”(mooncake).

Mid autumn festival je drugi najpoznatiji festival u Kini posle njihove Nove godine. Kako se još može reći, Mooncake festival se slavi kada je mesec pun, na jesen, krajem septembra i početkom oktobra. Kinezi veruju da pun mesec simbolizuje harmoniju, okupljanje sa porodicom i sreću.

Mid autumn festival je počeo da se slavi za vreme Northern Song Dynasty (960-1127). Festival ima istoriju dugu 3000 godina. Kinezi veruju dugi niz godina u ,,obožavanje meseca” kao da i jedenje za okruglim stolom sa porodicom donosi sreću.

Uglavnom za vreme ovog praznika, porodica se okuplja, tu su tri generacije i najčešće se ide kod najstarijih članova porodice. Hrana koja se služi je patka, taro i druga nacionalna kineska jela. Posle večere porodica ponudi žrtvovanje mesecu u uverenju da će im doneti sreću. Neko izađe u park ili negde van kuće kako bi posmatrao mesec i uživao u ukusima moon torte i simboličnog kineskog voća. Oni, kako vole da kažu, za to vreme poštuju pun mesec.

Aktivnosti koje su iključene poslednjih godina jesu puštanje svetlećih fenjera u Honh Kongu i Zigongu. Guilin takođe polako uvodi ovu tradiciju. Neke regije čak puštaju i zmaja što privlači mnogo učesnika i gledalaca. U Vijetnamu se takođe slavi Mid autumn festival, s tim što se kod njih više podrazumeva slavljenje dece za ovaj praznik.

Koliko kinezi vole ovaj svoj praznik ili festival govori čijenica da se na taj dan ne radi, i uvek bude spojen sa vikendom, kako bi imali više slobodnih dana.

Za to vreme oni vole da putuju. Tako da je ovaj period pravi praznik za oči ko ima priliku da ga doživi.