Toskana na dlanu

Toskana na dlanu

Toskana na dlanu

Alisa nam šalje utiske sa programa kulturne razmene u Italiji. Pogledajte kako ona provodi svoje vreme upoznajući ovu divnu kulturu.

Već mesec i po dana u Italiji! Wow! Da mi je neko pre 4-5 meseci rekao da ću ovo leto provesti u Italiji, pitala bih ga: “Ma šta ću ja tamo?”. Planovi su bili potpuno drugačiji. Ove godine bi trebalo da diplomiram na Filološkom fakultetu (turski jezik i književnost) i iskreno sam se nadala da će se to desiti već u julu, a potom bih otišla, naravno, u Tursku.

Međutim, sasvim slučajno mi se na Facebook-u pojavila stranica Centra za afirmaciju i razvoj i nakon što sam posvetila ukupno 30 sekundi da pročitam o čemu se radi, ja sam se već bila prijavila. Dva dana kasnije, primila sam poziv na intervju. U to vreme sam bila prilično zauzeta: ispiti i posao, pa sam nekoliko puta htela da odustanem. Ali drago mi je što nisam. Moram da priznam da bi verovatno sve bilo drugačije da Kristina iz kancelarije u Beogradu nije bila toliko prijatna i time učinila da sve bude dosta lakše. Nakon što smo prošli određenu proceduru oko dokumentacije i kreativnog videa, ubrzo sam imala skype razgovor sa majkom porodice kod koje sam sad. Usput sam i upoznala najmlađe članove porodice. Bile su preslatke preko kamere i, iako sam bila prilično nervozna tokom razgovora i nisam znala šta me tačno čeka, ipak sam bila entuzijastična i govorila sebi: “Mogu ja to!”.

Stižem u prelepu Firencu. Velika porodica. Četvoro dece. Nakon tri dana odlazimo na selo u blizini Pontedere, na dvadesetak kilometara od predivne Pize. Sve je to zvučalo super, međutim, budite spremni na to da prve dve do tri nedelje budu haotične, ma koliko super zvučalo. Sigurno će vam to reći i na samom intervjuu i savetujem vam da, za razliku od mene, poverujete u to! Ali ne odustajte! Nikako! Jer kad prođu te dve do tri nedelje, shvatićete da je iskustvo vredno svake muke.


Mogu vam reći da sam do sad već obišla veliki deo Toskane: bila sam u Firenci i Pizi više puta, zatim u Luki, Livornu, Sijeni, Levantu, obišla sam i čuvenih pet zemalja (Cinque Terre), Forte Dei Marmi, Castiglione della Pescaia, Castiglioncello i još nije kraj! Pored toga što imate mogućnost da obiđete veliki deo Italije, imate mogućnost i da upoznate dosta različitih ljudi i da sa njima provedete kvalitetno vreme koje ćete pamtiti barem dok ne dođete u te godine kad počnete zaboravljati i svoje lične podatke.

Da ne dužim dalje, ako ste od onih koji se premišljaju, prestanite! Prijavite se! Ako razmišljate da odustanete, nemojte! Jer najbolje tek dolazi…

Ako vas je Alisa ohrabrila svojom pričom, na samo klik ste od toga da se nađete u sličnoj situaciji, a možete se prijaviti upravo OVDE