Madrid ima toliko toga da ponudi!

Madrid ima toliko toga da ponudi!

Madrid ima toliko toga da ponudi!

Prenosimo utiske učesnice programa kulturne razmene sa Španijom, Milice. Pogledajte njeno iskustvo, možda i Vas inspiriše na sličan korak.
 
Madrid i Španija generalno imaju dosta toga da ponude:
divnu kulturu, velike i prelepe trgove, moćnu arhitekturu, sjajan noćni zivot, vrlo ljubazne meštane, predivne predele i prirodu… ali ono sto ja najvise zelim da podelim je gastronomsko iskustvo i čist hedonizam koji sam doživela boraveći u Španiji skoro mesec dana.
 
Kao prvo i najbitnije – najšpanskije od svih španskih jela – Paelja! Vrlo jednostavna za spremanje sa svega 9 sastojaka, ima više varijacija ali klasična uključuje  pirinač sa piletinom i zečetinom.
 
 
Sledeca je Fidegva – takođe poprilično laka za pripremu ali se umesto pirinča koristi testo koje je nesto nalik mesavini nudli i paste, zatim morski plodovi i supa od ribe.
 
Tapasi! Tapasi su kulturološki fenomen i igraju veliku ulogu u Španiji. To su zalogaji malo veći od kanapea koji se služe uz svako posluženo piće a možete ih naćci u specijalizovanim tapas barovima i marketima od kojih je najbolji Mercado de San Migel, koji se nalazi u centru grada odmah uz Plazu Mayor, a tamo možete naći bukvalno sve ukuse od pohovane hobotnice koja se služi u fišecima a jede kao čips, preko ostriga pa sve do sangrije i ćurosa!
 
A kad smo vec kod ćurosa, oni su takođe španski izum poslastice i cine testo koje se umače u toplu čokoladu. Od slatkiša bih takođe izdvojila Ponche Segoviano koji morate probati ako idete na izlet u obližnji gradić koji se nalazi nadomak Madrida, a pored Segovie preporuke za izlete su definitivno Toledo i El Escorial i Valle de los caidos.
 
Valle de los caidos je ogromna crkva koja se nalazi unutar planine i tamo počiva Francisko Franko koji je bio španski diktator i koji je naručilac izgradnje ovog masivnog zdanja, na čijoj izgradnji je poginuo izuzetno veliki broj ljudi.
 
 
Za kraj bih ostavila preporuku za skidanje aplikacije Metro de Madrid gde možete videti sve metro linije i znamenitosti Madrida kojih je zaista puno, a slede slike nekih od njih.
 
Želite li i vi učestvovati u programu kulturne razmjene sa Španijom možete se prijaviti upravo ovde –