Regije u Francuskoj u kojima borave učesnici kulturne razmjene “Idemo u Francusku”

Regije u Francuskoj u kojima borave učesnici kulturne razmjene “Idemo u Francusku”

Regije u Francuskoj u kojima borave učesnici kulturne razmjene “Idemo u Francusku”

Ukoliko želite da živite u Francuskoj i upoznate predivnu francusku kulturu, na pravom ste mestu.  Centar za francuski jezik i kulturu Voilà pokrenuo je projekat „Idemo u Francusku“ u okviru kojeg možete da upoznate francusku kulturu i naučite jezik boraveći u Francuskoj od 9 do 12 meseci. Projekat realizujemo u saradnji sa našim partnerskim organizacijama iz Francuske. U nastavku saznajte više o regijama u kojima kandidati najčešće borave:

BRETANJA

Bretanja (Bretagne) je regija na severozapadu Francuske i predstavlja poluostrvo na obali Atlantskog okeana. Glavni grad ove oblasti je Ren (Rennes), a drugi značajni gradovi su Nant (Nantes), Brest (Brest), Lorien (Lorient), Sen-Malo (Saint-Malo). Iako većinski deo stanovništva Bretanje govori francuskim jezikom, ipak su zadržali i bretonski koji potiče iz keltskog jezika. Ren kao glavni grad ima mnogo živopisnih mjesta kao što su brojne crkve, palate i muzeji. Proglašen je za grad umetnosti i lepote, ali je i univerzitetski grad te je vrlo aktivan tokom godine. Bretonski grad koji je bio dugo godina i prestonica ove regije jeste Nant, šesti po veličini grad u Francuskoj. U istoriji ovaj grad je čuven po Nantskom ediktu iz 16.vijeka, a u književnosti kao rodno mjesto Žila Verna. Grad je takođe poznat po negovanju ogromnih zelenih površina, ali i kao mjesto gdje je napravljen keks Le Petit Beurre. Grad Nant je proglašen za ,,evropski grad najbolji za život”.  U Bretanji se takođe nalazi grad Brest, opevan u Preverovoj čuvenoj ,, Barbari“  i grad poznat po piscu Šatobrijanu – Sen-Malo. Bilo da se radi o manjim ili većim gradovima Bretanje, sigurno je da se u svakom delu ove oblasti oseti mješavina srednjovjekovnog i savremenog duha.

RONA-ALPI

Regija Rona-Alpi (Rhône-Alpes) nalazi se na istoku Francuske, na granici sa Švajcarskom i Italijom. Ime je dobila po reci Roni i planinskom vencu Alpi. Ovo je druga po redu najbogatija regija Francuske prvenstveno zahvaljujući zimskom turizmu, ali i proizvodnji vina i sireva. Poznata vina Beaujolais, Côtes du Rhône i Savoy i sirevi Tomme de Savoie, Reblochon, Bleu de Bresse potiču upravo iz ove regije. Zahvaljujući dobrim planinskim uslovima, ovde su tri puta održale  i Zimske olimpijske igre. Glavni grad ove oblasti je Lion (Lyon), a po broju stanovnika pridružuje mu se i Grenobl (Grenoble). Grad Lion je poznat kao treći najveći grad u Francuskoj, ali i kao gastronomski centar Francuske gdje se gastronomija smatra umetnošću. Većina kulturno-istorijskih znamenitosti ovog grada nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Drugi grad po važnosti je Grenobl koji je 1968.godine bio domaćin Zimskih olimpijskih igara. To je univerzitetski grad i naučni centar pogotovo za oblasti fizike, informatike i primenjene matematike. Takođe je poznat kao grad oraha.

IL DE FRANS

Il de Frans (ÎledeFrance)  ili Pariska regija je oblast u kojoj se nalazi glavni grad Francuske. U prevodu sa francuskog ÎledeFrance znači ,,ostrvo Francuske” , a ime je dobilo zato što se ta kopnena oblast nalazi između reka Marne (Marne), Oaze (Oise) i Sene (Seine). To je najgušće naseljena regija u Francuskoj, a najveći deo stanovništva smešten je u Parizu. Il de Frans je i najbogatija regija gde su razvijene sve privredne grane. Glavni grad Pariz (Paris), grad svetlosti, poznat je po svom ogromnom doprinosu svetskoj umetnosti i kulturi. Najposećenija mesta  u Parizu su katedrala Notr-Dam, Ajfelov toranj, Trijumfalna kapija, avenija Jelisejska polja, brojni muzeji kao što su Luvr, Orsej, zatim Luksemburški park, velelepni Versaj, omiljeno mesto za umjetnike Monmartr, za sportiste teniski stadion Rolan Garos i fudbalski stadion Park prinčeva i nezaobilazno mesto za decu Diznilend. U ovom gradu se nalaze i mnogi prestižni univerziteti kao što je čuvena Sorbona.  Pariz je za mnoge simbol  Francuske, a pored ,,grada svetlosti” nosi epitet i grada ljubavi, mode i  umetnosti. Regiji Il de Frans pripadaju i manje opštine koje se nalaze u blizini Pariza, kao što su Šel (Chelles), Kulumije (Coulommiers), Melen (Melun), itd.

Prijavi se i ti! PRIJAVI SE