Ukidanje korona-mera za putovanja širom sveta – važne informacije

Dragi naši znamo da se pitate kako izgleda život širom sveta sa obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom, pod kojim uslovima je moguće putovanje širom sveta i šta možete da očekujete u državi u koju putujete. Upravo zbog toga smo na jednom mestu prikupili najvažnije informacije o ukidanju korona mera u državama širom sveta.

Širom sveta aktuelno je ukidanje korona-mera za putovanja, tako da se veoma brzo očekuje da će većina država da ukine sve korona-mere za putovanja.

Ukoliko i ti želiš da provedeš u inostranstvu od 1 do 12 meseci uz besplatan smeštaj, hranu i džeparac u nekoj od 15 država širom sveta, saznaj više OVDE  Takođe možeš da se prijaviš i na besplatan onlajn info dan, saznaj više OVDE 

Izdvoji 1 minut i pruži doprinos boljem statusu mladih tako što ćeš ispuniti onlajn anketu klikom na dugme OVDE

Od 8. januara 2023. godine ukinut je karantin za sve strance koji putuju u Kinu i nije obavezno da budete vakcinisani, saznajte višeOVDE

Od 11. maja 2023. godine nije potrebno da budete vakcinisani da biste putovali u SAD, zvaničnu odluku o tome pogledajte OVDE

Od 16. maja 2022. doneta je odluka da maske više nisu neophodne unutar zemalja Evropske Unije.

U nastavku možete pogledati dinamiku ukidanja korona-mera za svaku državu, u koju naši kandidati putuju, pojedinačno.

 

Španija – Od 21. maja 2022. godine Španija je ublažila mere za ulazak u zemlju tako da se može ući u zemlju bez potvrde o vakcinaciji. Odnosno oni koji nisu vakcinisani mogu da uđu u zemlju uz rezultate negativnog PCR testa (72h pre putovanja) ili antigenskog testa (24h pre putovanja). Pored toga može da se uđe u Španiju i sa potvrdom o preležanom Kovidu kao i sa potvrdom o vakcinaciji sa nekom od vakcina koje priznaje SZO (sve vakcine osim Sputnjik V vakcine). Unutar zemlje od 20. aprila nošenje zaštitnih maski nije neophodno u zatvorenim prostorima, barovima, restoranima i drugim objektima, osim u zdravstvenim ustanovama i na aerodromu.

 

Italija – U zemlju se može ući bez potvrde o vakcinaciji. Odnosno može da se uđe u zemlju sa dokazom o vakcinaciji, dokazom o preležanom Kovidu ili negativnom Kovid testu. Kandidatima je potreban negativan PCR ili antigenski test u zavisnosti od toga da li dodatno poseduju potvrdu o vakcinaciji ili ne. Od 01. maja 2022. ukida se obaveza posedovanja digitalnog obrasca za praćenje putnika – “Passenger Locator Form”. Uz to zeleni sertifikat više nije potreban za ulaske u muzeje, pabove, restorane i sl. Nošenje maski nije obavezno, osim u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama i na aerodromu.

 

SAD – Od 11. maja 2023. godine nije potrebno da budete vakcinisani da biste putovali u SAD, zvaničnu odluku o tome pogledajte OVDE

 

 

Turska – Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su bila na snazi, ukinuta su od 01. juna 2022. godine. Nošenje maski nije obavezno, osim u zdravstvenim ustanovama.

 

 

Austrija – Od 16. maja svi mogu ući u Austriju bez ikakvog Kovid dokaza, bez obzira na to koja je svrha njihovog putovanja. Unutar zemlje su takođe ukinute mere i posetioci više nisu u obavezi da pokažu zeleni sertifikat, kao ni da nose maske prilikom ulaska u javne ustanove.

 

 

Nemačka – Od 11. juna 2022. godine sve restrikcije u vezi ulaska stranih državljana u Nemačku, a koje se tiču potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa ili testiranju na prisustvo koronavirusa su ukinute. To znači da su uslovi putovanja u Nemačku isti kao pre pandemija koronavirusa.

 

 

Francuska – Od 1. avgusta Francuska ukida vanredno stanje kao i sve mere koje su bile na snazi u cilju sprečavanja virusa Covid-19. Kandidatima koji nisu vakcinisani potreban je negativan PCR ili antigenski test za ulazak u državu.

 

 

Holandija – Od 23. marta 2022. godine građani EU mogu ući u zemlju bez ikakvih restrikcija. Svi koji imaju regulisan boravak u Holandiji takođe mogu da putuju bez restrikcija, što uključuje i program kulturne razmene. Maske nisu obavezne. 

 

 

 

Danska – Od 2. februara 2022. godine je moguć ulazak za sve vakcinisane bez restrikcija, dok je nevakcinisanima potreban Kovid test prilikom ulaska u zemlju. Svi koji imaju regulisan boravak u Danskoj takođe mogu da putuju bez restrikcija, što uključuje i program kulturne razmene. Unutar zemlje nisu obavezne maske niti sertifikati za ulazak u objekte.

 

 

Norveška – Ne postoje nikakve restrikcije za ulazak u zemlju kao ni za kretanje unutar nje. Sve se vratilo u normalu!

 

 

 

Švedska – Popuštanje mera od početka aprila podrazumeva da je svima omogućen ulaz u zemlju bez ikakvih restrikcija. Mere za nošenje maski unutar zemlje i socijalna distanca su već ukinute.

 

 

Švajcarska – Za ulazak u zemlju nakon 2. maja neće više biti potreban dokaz o vakcinaciji ili preležanom Covidu i ulaz u zemlju biće moguć za sve bez ikakvih Kovid restrikcija. U celoj zemlji nošenje zaštitnih maski više nije neophodno.

 

 

 

Irska –Ukinute su sve važeće restrikcije što podrazumeva da putnici koji dolaze u Irsku više nisu u obavezi da pre putovanja popune lokator formular, niti da pri ulasku poseduju negativan PCR test ili dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

 

Napomenuli bismo takođe da ambasade svih zemalja rade bez ograničenja, te su termini za izdavanje viza dostupni u kratkom vremenskom roku. 

Za sve učesnike programa kulturnih razmena na snazi su olakšani uslovi putovanja,  saznajte više  OVDE