Ukidanje korona-mera za putovanja širom sveta – važne informacije

Dragi naši znamo da se pitate kako izgleda život širom sveta sa obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom, pod kojim uslovima je moguće putovanje širom sveta i šta možete da očekujete u državi u koju putujete. Upravo zbog toga smo na jednom mestu prikupili najvažnije informacije o ukidanju korona mera u državama širom sveta.

Širom sveta aktuelno je ukidanje korona-mera za putovanja, tako da se veoma brzo očekuje da će većina država da ukine sve korona-mere za putovanja.

Ukoliko i ti želiš da provedeš u inostranstvu od 1 do 12 meseci uz besplatan smeštaj, hranu i džeparac u nekoj od 15 država širom sveta, saznaj više OVDE  Takođe možeš da se prijaviš i na besplatan onlajn info dan, saznaj više OVDE 

Izdvoji 1 minut i pruži doprinos boljem statusu mladih tako što ćeš ispuniti onlajn anketu klikom na dugme OVDE

Od 16. maja 2022. doneta je odluka da maske više nisu neophodne unutar zemalja Evropske Unije. U nastavku možete pogledati dinamiku ukidanja korona-mera za svaku državu, u koju naši kandidati putuju, pojedinačno.

Španija – Od 26. februara 2022. godine se može ući u zemlju i sa potvrdom o preležanom Kovidu. Kandidatima je potreban negativan PCR ili antigenski test u zavisnosti od toga da li dodatno poseduju potvrdu o vakcinaciji ili ne. Trenutne mere važiće do 15. juna 2022. Unutar zemlje od 20. aprila nošenje zaštitnih maski nije neophodno u zatvorenim prostorima, osim u zdravstvenim ustanovama i na aerodromu.

 

Italija – U zemlju se može ući samo sa dokazom o vakcinaciji, dokazom o preležanom Kovidu ili negativnom Kovid testu. Kandidatima je potreban negativan PCR ili antigenski test u zavisnosti od toga da li dodatno poseduju potvrdu o vakcinaciji ili ne. Od 1. maja zeleni sertifikat više nije potreban za ulaske u muzeje, pabove, restorane i sl. Nošenje maski nije obavezno, osim u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama i na aerodromu.

 

SAD – Mere donete 6. decembra 2021. godine su još uvek na snazi, da svako ulazi u zemlju mora biti vakcinisan, a uz to je potreban negativan PCR test koji nije stariji od 24h. Dovoljno je da kandidati imaju samo dve doze vakcine koja je priznata u SAD, nije obavezna booster doza. Maske su neophodne na aerodromu i u javnom prevozu unutar zemlje.

 

 

Turska – Od 3. marta 2022. godine za ulazak u zemlju je dovoljno imati potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o preležanom Kovidu ili negativan PCR test. Kandidatima je potreban negativan PCR ili antigenski test u zavisnosti od toga da li dodatno poseduju potvrdu o vakcinaciji ili ne. Nije potrebno nositi maske, niti pokazivati zeleni sertifikat prilikom ulaska u zatvorene prostore.

 

Austrija – Od 16. maja svi mogu ući u Austriju bez ikakvog Kovid dokaza, bez obzira na to koja je svrha njihovog putovanja. Unutar zemlje su takođe ukinute mere i posetioci više nisu u obavezi da pokažu zeleni sertifikat, kao ni da nose maske prilikom ulaska u javne ustanove.

 

 

Nemačka – Od 20. marta 2022. godine svi turisti sa EU pasošem mogu ući u zemlju uz dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanom Kovidu. Svi kandidati koji ulaze u Nemačku imaju regulisan status u Nemačkoj te nemaju zabrane ulaska, a dodatno je potrebna potvrda o vakcinaciji i test na Covid-19 ne stariji od 48 sati (antigenski ili PCR). 

 

Francuska – Od 14. marta 2022. godine, nošenje maski više nije obavezno na svim mestima, sa izuzetkom javnog prevoza i sada se svi mogu kretati slobodno unutar zemlje bez ikakvog dokaza o vakcinaciji. Kandidatima je potreban negativan PCR ili antigenski test u zavisnosti od toga da li dodatno poseduju potvrdu o vakcinaciji ili ne. 

 

Holandija – Od 23. marta 2022. godine građani EU mogu ući u zemlju bez ikakvih restrikcija. Svi koji imaju regulisan boravak u Holandiji takođe mogu da putuju bez restrikcija, što uključuje i program kulturne razmene. Maske nisu obavezne. 

 

 

Danska – Od 2. februara 2022. godine je moguć ulazak za sve vakcinisane bez restrikcija, dok je nevakcinisanima potreban Kovid test prilikom ulaska u zemlju. Svi koji imaju regulisan boravak u Danskoj takođe mogu da putuju bez restrikcija, što uključuje i program kulturne razmene. Unutar zemlje nisu obavezne maske niti sertifikati za ulazak u objekte.

 

Norveška – Ne postoje nikakve restrikcije za ulazak u zemlju kao ni za kretanje unutar nje. Sve se vratilo u normalu!

 

 

 

Švedska – Popuštanje mera od početka aprila podrazumeva da je svima omogućen ulaz u zemlju bez ikakvih restrikcija. Mere za nošenje maski unutar zemlje i socijalna distanca su već ukinute.

 

 

Švajcarska – Za ulazak u zemlju nakon 2. maja neće više biti potreban dokaz o vakcinaciji ili preležanom Covidu i ulaz u zemlju biće moguć za sve bez ikakvih Kovid restrikcija. U celoj zemlji nošenje zaštitnih maski više nije neophodno.

 

 

Irska – Od 1. februara 2022. godine u zemlju mogu ući oni koji su vakcinisani ili poseduju PCR test ne stariji od 72 sata. 

 

 

Napomenuli bismo takođe da ambasade svih zemalja rade bez ograničenja, te su termini za izdavanje viza dostupni u kratkom vremenskom roku. 

Za sve učesnike programa kulturnih razmena na snazi su olakšani uslovi putovanja,  saznajte više  OVDE