Putovanje izvan zone komfora – kulturna razmena u Nemačkoj

Putovanje izvan zone komfora – kulturna razmena u Nemačkoj

Putovanje izvan zone komfora – kulturna razmena u Nemačkoj

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Nemačkom, Nina, javlja nam se iz Ditzingena, smeštenog u zelenim predelima regiona Štutgarta, gde boravi već mesec dana. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.

Gradić u kojem boravim je malen i sve je na dohvat ruke, javnim prevozom se za čas stigne do okolnih mjesta. Porodica je divna, trude se da se osjećam dobrodošlo i da mi pruže sve šta mi treba. Jako su fer i možemo sve da se dogovorimo.

U slobodno vrijeme idem na kurs njemačkog jezika i u teretanu, istražujem po gradu i okolnim gradovima. Ponekad volim i da provodim slobodno vrijeme sa nekim od članova porodice. Do sada, najviše mi se dopao kurs njemačkog jezika i način života porodice kod koje sam došla. Definitivno imam mnogo toga da naučim od njih.

Budućim kandidatima poručuje:

Nije lako da izađeš iz svoje zone komfora, meni bar nije bilo. Imala sam osjećaj kao da ću morati da pauziram tok svog života dok sam u programu. Ali ovo nije takav slučaj. Jeste da sam odvojena od prijatelja i bitnih ljudi u mom životu, ali svaki dan učim, vidim nešto novo i dobijam drugačiju perspektivu u životu. Tek sam mjesec dana ovdje, a naučila sam mnogo. Radujem se ostatku vremena provedenom ovdje i šta ono sa sobom nosi.

Ukoliko i ti želiš u Nemačku, preostaje ti da klikneš Saznaj više