Očaravajući pogledi i priče Galicije – kulturna razmena u Španiji

Očaravajući pogledi i priče Galicije – kulturna razmena u Španiji

Očaravajući pogledi i priče Galicije – kulturna razmena u Španiji

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Andrea, provela je malo preko mesec dana u Pontevedri, na severozapadu države, nedaleko od Viga. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Prvi utisci su mi bili da se nalazim na jednom predivnom mestu koje mi pruža mogućnost detaljnijeg upoznavanja jedne nove kulture, u odnosu na onu u kojoj sam rođena. Što se porodice tiče, za oko su mi prvo zapale razlike u nekim svakodnevnim aktivnostima i generalnim običajima. Često smo vodili razgovore o našim kulturama i razmenjivali mišljenja, iznova se iznenađujući koliko su neke stvari identične a druge, pak, potpuno drugačije. Grad u kome sam boravila je mali grad – Pontevedra. Ja sam bila u malo ruralnijem njegovom delu, što mi je pružilo mir i odmor od buke i užurbanosti Beograda.

Svoje slobodno vreme sam prvih par dana provodila šetajući se po gradu. Do centra grada mi je trebalo sat vremena peške, ali mi je ta šetnja bila užitak i jedno samostalno istraživanje kraja u kom sam živela jedan period. Takođe, porodica mi je dala savete koji su lepi parkovi Pontevedrea koje mogu posetiti i koje katedrale obavezno moram da vidim. Svaki put su bili u pravu i iznova sam se oduševljavala. Iako je Pontevedra mali grad, pun je života – ulice su uvek pune ljudi i španske muzike, a prelepa arhitektura pridodaje celokupnom užitku.

Par dana nakon što sam stigla upoznala sam jednu devojku iz BiH koja je takođe deo programa. Kako ne bih išla sama, sa njom sam putovala u obližnje gradove i čak smo svratile do Porta u Portugaliji. U Španiji me je najviše oduševila A Korunja. Provele smo 2-3 sata šetajući na plaži pored velikih stena. Plaža je namenjena samo za surfovanje jer je na delovima Atlantskog okeana opasno kupati se. Videle smo i poznati toranj sa kog se prostire prelep pogled na grad i, sa druge strane, beskrajni okean.

Takođe, posetile smo i Vigo. Vigo je najveći grad galicijske regije pa je i najurbaniji. Više su mi se svideli A Korunja i Santijago de Kompostela iz razloga što je stara arhitektura i puniji su istorije od Viga. Ali s druge strane, Vigo ima predivno šetalište i luku. Nisam imala prilike da posetim ostrva u blizini Viga koja su zaštićena i priroda im je očuvana. Iskoristile smo priliku da posetimo i Porto koji me je oduševio činjenicom da je budan i danju i noću. Ima prelepe mostove, brodiće i stare uske ulice u kojima je užitak popiti kafu i slušati ulične svirače.

Onih dana kada nisam putovala, odmarala bih na plaži u Pontevedri ili bih čitala neku knjigu pored bazena. Najviše mi se svidelo upoznavanje španske kulture. Smatram da je to drugačije iskustvo nego istraživanje o nekoj kulturi putem interneta i drugih medija. Za samo mesec dana sam saznala puno stvari koje ne bih možda nikad, jer sam ih ovako doživela i sama.

Budućim kandidatima poručuje:

Preporučila bih kandidatima da pripreme direktna pitanja za potencijalne porodice u kojima će boraviti. Važno je da i mi i porodica budemo usaglašeni sa onime što se od nas traži, kako bi svima bio divan boravak. Takođe, značajno je informisati se o oblasti u koju će se ići, kako bi se moglo isplanirati šta sve obići, kao i da se zna šta se može očekivati.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE