Mala oaza u Gornjoj Austriji – kulturna razmena u Austriji

Mala oaza u Gornjoj Austriji – kulturna razmena u Austriji

Mala oaza u Gornjoj Austriji – kulturna razmena u Austriji

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Austrijom, Ivana, javlja nam se iz Schärdinga, smeštenom u slikovitom regionu Innviertel u Gornjoj Austriji, gde trenutno boravi već 5 meseci. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.

Kulturna razmena je neprocenjivo iskustvo. Zbog toga je ovo drugi put kako sam otišla na nju. Do sada sam obišla prirodu u okolini sela u kome se nalazim, kao i nekoliko gradova u Nemačkoj. (Iako sam u Austriji, nalazim se na samoj granici sa Nemačkom, tako da sam više usmerena na nju nego na Austriju.)

Mesto u kome sam je zaselak koji čine 4 domaćinstva, a najbliži grad nalazi se na 10 minuta vožnje kolima. Iako mi nedostaje gradska atmosfera, veoma mi se sviđa priroda u okolini, koja obiluje šumama, potocima i livadama. Čist vazduh i lepa priroda pravo su osveženje, te kad god mi vreme dozvoljava, idem u šetnju zajedno sa psima mojih domaćina.

Vikendom idem do Pasaua, koji je pravi dragulj. Ovaj grad se nalazi na tri reke i ima bogato kulturno nasleđe. Do sada sam obišla tvrđavu, katedralu, kej, nekoliko zanimljivih restorana i naravno nezaobilazni TK Maxx. Zajedno sa porodicom posetila sam i Frankfurt, Nirnberg i Koburg, od kojih mi se Nirnberg posebno svideo. Stari grad Nirnbegra je velik, lepo očuvan i bajkovit, a najviše su mi se dopale kuća Albrehta Direra, tvrđava i stara vodenica. Neka od mesta koja planiram da obiđem zajedno s porodicom ili sama su Valhala kod Regenzburga, Minhen, Beč i Prag, a na leto putujemo u njihov letnjikovac u blizini Riminija. Sad malo o stvarima na koje treba obratiti pažnju.

Nešto što nisam znala pre dolaska je da ljudi ovde prilično vode računa o zdravoj ishrani. To podrazumeva da ne jedu meso svakoga dana, te je mojim domaćinima bilo više nego čudno što barem jednom dnevno konzumiram meso. Naspram toga, meni je bilo neobično što je njima testo sa sosom od paradajza legitiman ručak, dok meni, Slaninaru iz Vojvodine, to može da bude eventualno jača užina. Našli smo se na pola jer postim, mada njima i dalje nije jasan niti koncept posta na vodi, niti zašto dan posle toga jedem meso i za doručak i za ručak.

To je samo jedan od primera različitog životnog stila i mentaliteta, te bih budućim kandidatima savetovala da se obavezno tokom razgovora s porodicom informišu o njihovom načinu života, kao i da svoje potrebe i navike iskomuniciraju jasno. Naravno, nemoguće je raspitati se o svakoj pojedinosti, tako da su otvorenost i direktnost pored pasoša najvažnije stvari koje treba poneti na kulturnu razmenu.

Budućim kandidatima poručuje:

Svakome ko se odluči za kulturnu razmenu u Austriji, preporučila bih da ne zaboravi udobnu obuću za istraživanje prirode i gradova (ili da je nabavi u najbližem TK Maxx-u) i želju da vidi, upozna i prihvati drugog i iz tog kontakta kući ponese najbolje. Srećno!

Ukoliko i ti želiš u Austriju, prijavi se klikom na dugme OVDE