Chiang Rai: Pravi raj za posetioce Tajlanda

Chiang Rai: Pravi raj za posetioce Tajlanda

Chiang Rai: Pravi raj za posetioce Tajlanda

Čijang Rai (Chiang Rai), najsevernija provincija u Tajlandu, predstavlja jedno od najruralnijih područja, ali ujedno i zemlju izuzetne prirodne lepote i pravi raj za posetioce.

Atrakcije koje stoje turistima na raspolaganju kreću se od ruševina drevnih naselja i budističkih svetilišta pa sve do veličanstvenih planinskih pejzaža i sela u udaljenim brdima u kojima žive različita plemena. U provinciji Čijang Rai, udaljenoj oko 13 kilometara od istoimenog glavnog grada, nalazi se i neobičan savremeni budististički Beli hram (Wat Rong Khun), koji se smatra jednim od najlepših hramova izgrađenih u ovom veku. Izgradnja ove impresivne građevine koja se ističe svojom snežno belom bojom, započeta je 1997. godine, a na muralima, koji se još uvek rade, umesto tradicionalnih scena iz života Bude, mogu se naći i brojni savremeni motivi.

Tokom obilaska hrama posetioci se susreću sa nadrealnim vizijama budističkog učenja. Prikazi superheroja, filmskih zvezda i likova iz crtanih filmova iskombinovani su sa tradicionalnim budističkim motivima. Arhitektura, kao i skulpture koje se nalaze širom kompleksa, veoma je specifična. Svaki detalj hrama nosi duboku versku simboliku. Bela boja simbolizuje čistotu gospodara Bude, dok ogledala koja, ugrađena u strukturu, reflektuju svetlost simbolizuju Budinu mudrost koja sija na zemlji i van nje. Mnoge poruke upućuju na beg od požude, pohlepe i strasti i kretanje ka uzvišenom kroz budističko učenje. Kako bi se stiglo do glavnog hrama, posetioci moraju proći preko dela koji čuvaju demoni kao i preko mosta iznad okeana sablasnih ruku koje se pomaljaju iz kruga smrti i ponovnog rađanja. Dolazak u glavni hram predstavlja carstvo Bude i prelazak u stanje nirvane.

Kompleks Belog hrama još uvek nije završen, a brojni objekti unutar njega nalaze se u različitim fazama izgradnje i ukrašavanja. Prema nekim procenama, biće potrebne decenije da se svi radovi privedu kraju. Takođe, zbog belih površina, reflektujućih materijala i objekata koji su uglavnom na otvorenom, tokom toplih, sunčanih dana poseta hramu može biti poprilično iscrpljujuća. Turistima se zato savetuje da hram posećuju u ranim jutarnjim časovima, to jest da vode računa o adekvatnom oblačenju, nošenju šešira, kao i da sa sobom uvek imaju kremu za sunčanje i vodu.

Izvor: travelmagazine.rs

Preuzeto sa: kafenisanje.rs