Najduži naziv nekog mesta na svetu: Pravo ime za Bangkok čini čak 168 slova

Najduži naziv nekog mesta na svetu: Pravo ime za Bangkok čini čak 168 slova

Najduži naziv nekog mesta na svetu: Pravo ime za Bangkok čini čak 168 slova

Bangkok je glavni grad Tajlanda, ujedno i najnaseljeniji grad u kraljevstvu.

Ovo ime, Bangkok, koristi se kao engleski naziv za grad. Tajlanđani su naravno upoznati sa ovim imenom, jer vladina administracija i mnoge kompanije koriste to ime.

Kada je reč o zvaničnom nazivu za Bangkok na tajlandskom i punom imenu, vidimo zašto je to postalo široko rasprostranjena i zanimljiva činjenica. Sa 168 slova, ime je poznato kao najduže ime nekog mesta na svetu. Treba napomenuti da se ovo smatra svečanim imenom grada, a ne ono (Bangkok) koje se obično koristi u svakodnevnom govoru. U svakom slučaju, ovo je ime:

„Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Aiutthaia Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchanivet Mahasathan Amon Phiman Avatan Sathit Sakkathattiia Vitsanukam Prasit“

Prevod ovoga je sledeći:

Grad anđela, veliki grad, rezidencija Smaragdnog Bude, neosvojivi grad (Ajutaja) boga Indre, velika prestonica sveta obdarena sa devet dragocenih dragulja, srećni grad, koji obiluje ogromnom Kraljevskom palatom koja podseća na nebesko prebivalište gde vlada reinkarnirani bog, grad koji je dao Indra, a sagradio Višnukarn.

Kao što možete da vidite, jako je teško ovo zapamtiti. Iako se ne koristi u velikoj meri, mnogi Tajlanđani zapravo mogu da recituju celo ime zahvaljujući pesmi. Reči koje čine ovo ime predstavljaju mešavinu različitog porekla, zahvaljujući raznolikoj istoriji Tajlanda.

Preuzeto sa: b92.net.putovanja