Moja očekivanja su bila visoka, ali iskustvo s porodicom je premašilo sva!

Moja očekivanja su bila visoka, ali iskustvo s porodicom je premašilo sva!

Moja očekivanja su bila visoka, ali iskustvo s porodicom je premašilo sva!

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Španijom, Maša, provela je tri meseca u Almenari, nadomak Valensije. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku. 

Mislim da je prva zamisao programa korisna i mala avantura za učesnike s obje strane, ukoliko se većina kockica slučajno posloži. Uz veliku sreću da boravim u porodici koja me primila kao člana iste, ostale zasluge, prije svega, sigurne razmjene ostavljam dobroj volji domaćina/poslodavca. Uz podršku i brze odgovore mojih koordinatora čitavo iskutvo je bilo potpunije i u socijalnom smislu, s obzirom da se odvajam od sredine na koju sam navikla, i odlazim u malu i prijatnu Almenaru ljudima koje ne poznajem. Povezala sam se i sa drugim AuPair-ovima koji su trenutno na programu i započela nova prijateljstva koja planiram njegovati, pored porodice u kojoj sam boravila.

U dogovoru s porodicom, organizovali smo radno vrijeme koje nam oboma odgovara, tako da sam vikende u par slučajeva “spajala” s radnim danima i otputovala do Palma de Mallorca-e, Madrida i Sevilla-e. U jednodnevnim izletima sam posjetila i Sagunt, Port de Sagunt i Castellon de la Plana istočno, i  Gandiju zapadno od Valensije, čiji svaki ugao mogu nazvati svojom drugom kućom. Isprobala sam i učestvovala u spremanju tradicionalne valensijske i španske hrane i pića, slušala o manje poznatim lokalnim i regionalnim tradicijama, igrama i praznicima, upoznavala solo putnike i druge AuPair-ove, kao i članove šire porodice u kojoj sam boravila. Odgledani su i neki filmovi koji su dugo čekali svoje vrijeme na check listi, poneseno par recepata koje želim probati da spremam i kući, a i vjerovatno ću spremnije dočekati svoje prvo dijete, nakon čitavih dana provedenih s jednom Violetom.

Moja očekivanja su bila visoka, ali iskustvo s porodicom s kojom ipak provodim najviše vremena je premašilo sva. I nakon programa, i dalje smo u kontaktu i planiramo druženje i u Crnoj Gori, nakon ugošćavanja mojih prijatelja u njihovom domu za vrijeme boravka u Almenari. Praznici koji su dolazili provodili smo zajedno, zbližavajući se s ostalim članovima koji su mi stavili do znanja da ću u Španiji uvijek imati bar još jednu kuću, i tu toplinu i gostoprimstvo koje sam nesebično dobijala sam vratila svojoj i rado ću ih se sjećati.

Budućim kandidatima želi da poruči:

U zavisnosti od toga šta želite da dobijete, ulažete određenu količinu truda u svoju aplikaciju, jer je i porodici to jedini izvor informacija do trenutka biranja (nakon čega komunikacija preko video poziva/mail-ova, itd. zavisi od vas samih i preporučljiva je) i potencijalno vaša šansa da završite kod nekoga ko vam više odgovara. Morate dati onoliko koliko želite i da dobijete.

Fleksibilnost. Zvuči jako jednostavno, ali vi ste, barem u prvih par dana navikavanja obje strane, stranac u kući, a možda i zemlji, koju do sada niste posjetili. Ukoliko niste spremni da prihvatite male različitosti, drugačiji ritam, navike (gledanje TV-a, režim spavanja, slobodno vrijeme, komunikacija,…), ishranu i stil života generalno, postoje i drugi programi koji nude opcije ne isključivo turističkih putovanja u inostranstvo i možda biste trebali istražiti opcije. Ljepota ovog je upravo u tome.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE