Dodela sertifikata učesnicima programa kulturnih razmena

Dodela sertifikata učesnicima programa kulturnih razmena

Dodela sertifikata učesnicima programa kulturnih razmena

Kandidatima koji su u proteklom periodu, proleće/leto 2022, uspešno završili svoje učešće u programu kulturne razmene, dodeljeni su sertifikati u okviru ceremonije koja je održana 19.10.2022. u prostorijama Centra za afirmaciju i razvoj u Beogradu i Banjaluci, uz prisustvo predstavnika Centra i koordinatora za kulturne razmene.

Ovom prilikom kandidati su imali mogućnost da podele međusobno svoja iskustva, objasne kako je na njih pozitivno uticalo iskustvo kulturne razmene, saberu sve utiske i iznesu svoje planove za buduće karijerno, kao i lično usavršavanje. Neki od kandidata su podelili sa nama šta je to što im se najviše dopalo, ili pak na njih ostavilo najjači utisak: Katarina, koja je bila na razmeni u Nemačkoj, rekla je kako se shvatila da su oni topliji ljudi nego što se čini; Galinin utisak o špancima je da su jako opušteni a Marija, koja je takođe bila u Španiji, kaže da joj se zemlja jako dopala i da će se sigurno u nekom trenutku vratiti tamo. Milica i Đurđa su postale nerazdvojene od kada su se upoznale u sklopu programa u Palermu, a rodile su se i neke ljubavi. 

Svečanoj dodeli prisustvovale su i naše dugogodišnje Ambasadorke, kojima smo se zahvalili za njihov doprinos u širenju vidljivosti programa mobilnosti za mlade, a one su iskoristile ovu priliku da detaljnije upoznaju sa programom i naše buduće Ambasadore. Više o ovom programu i kako postati deo istog možete pročitati OVDE.

Kada se sumiraju sva iskustva koji su kandidati podelili, opšti utisak je da su očakivanja koja su imali nadmašena i da im je prilika da učestvuju na ovom programu svakako promenila način gledanja na stvari i omogućila im priliku za lični rast , kao i izlazak iz zone komfora. Uspomene sa razmene ostaće im dugo u sećanju, a mnogi su podstaknuti da i dalje rade na sebi i upuštaju se u nove avanture. Zaključak je da su kulturne razmene jako važne za širenje svesti, poboljšanje međunarodne saradnje, a najpre za razvoj mladih ličnosti.

Trenutno je aktivno 15 programa kulturnih razmena sa različitim zemljama koje Centar organizuje, a najpopularniji programi su kulturna razmena sa SAD, u Evropi sa Španijom i Italijom, a znatan broj kandidata odlučuje se i za Tursku. Ukoliko i ti želiš da budeš deo programa kulturnih razmena, pročitaj više i prijavi se OVDE.