Dragulji Španije – Albasete

Dragulji Španije – Albasete

Dragulji Španije – Albasete

Albasete je glavni grad istoimene pokrajine, kao i autonomne zajednice Kastilja la Manča u Španiji. Pretpostavlja se da datira iz vremena Al-Andalusa i nalazi se jugoistočno od glavnog grada, i leži u ravnici Manče, kao i na reci Hukar. Poznat je kao sedište Vrhovnog Pravnog Suda i kao jedan od najpristupačnijih gradova u Španiji, budući da je povezan brzom železnicom i autoputevima sa ostalim delovima Španije, po moto-trkama koje se organizuju jednom godišnje, ali i po proizvodnji čakija- sklopivih noževa. Izdvajamo nekoliko zanimljivih mesta i dešavanja u ovom gradu, koje bi trebalo posetiti:

  • Prolaz Lodares – Paisaje de Lodares je istorijska i monumentalna komercijalna i stambena galerija koja se nalazi u istorijskom centru španskog grada Albasete. Smešteno između ulica Tinte i Major, ovo zdanje nastalo po ugledu na italijanske galerije pripada modernističkoj arhitekturi ranog dvadesetog veka. Prolaz Lodares u Albaseteu je, zajedno sa prolazom Gutijerez u Valjadolidu i prolazom Ciklon u Saragosi, jedan od samo tri primera galerija ovog tipa koji su sačuvani u Španiji. Prema listu El Mundo, predstavlja jednu od najlepših ulica u Španiji i zaštitni znak ovog grada.
  • Muzej Albasete – institucija u državnom vlasništvu kojom upravlja Udruženje opština Kastilje la Manče. Predstavlja zbor istorijske i kulturne evolucije pokrajine Albasete, kao sastavni deo istorijsko-umetničkog i kulturnog nasleđa Kastilje-La Manče i važi za vredan arhiv provincijske arheologije, se bogatom postavkom koja se ističe svojim nacionalnim značajem uz sa misiju da doprinese boljem upoznavanju narodna putem širenja kulturnog nasleđa koje čuva. Ukratko, šetnja kroz muzej Albasete i kroz park Abelardo Sančez u kome se muzej nalazi, neće razočarati njihove posetioce.
  • Botanička bašta Kastilja-La Manča je pod pokroviteljstvom regionalne vlade, Univerziteta Kastilja-La Manča, Gradskog veća Albasete i Pokrajinskog saveta za očuvanje i upravljanje prirodnim nasleđem i biodiverzitetom. Nalazi se pored Univerzitetski kampus u Albaseteu i preko puta Naučno-tehnološkog parka, u rastućoj oblasti grada posvećenoj akademskom, ekološkom i sportskom svetu, u blizini Parkue de la Pulgosa i pored Camino Verde. Može se pohvaliti kolekcijom zaštiženih i retkih vrsta, kako biljaka, tako i insekata, ali i time što organizuje zanimljive događaje, poput koncerta džeza u bašti.
  • Ferija u Albaseteu – Feria de Albacete je veliki festival, proglašen od međunarodnog turističkog interesa, koji se obeležava svake godine od 7. do 17. septembra u čast Device de los Ljanos u ovom španskom gradu. Održava se na području više od od 180.000 m²4 koje se nalazi u okviru sajmišta Albasete, koje važi za imovinu od kulturnog interesa sa kategorijom spomenika i nalazi se u srcu grada. Sa jednim od najboljih sajmova borbe bikova u Španiji, sajmom borbe bikova u Albaseteu, i stotinama aktivnosti tokom celog dana i noći, grad je učetvorostručio svoju populaciju tokom sajma 2019. godine, budući da je brojio oko 2 500.000 posetilaca.
  • Katedrala San Huan Bautista de Albasete – katedrala je katoličkog bogosluženja posvećena zaštitniku Svetom Jovanu Krstitelju. Nastaje u starom hramu Mudehar, na kome je 1515. godine počela da se gradi sadašnja katedrala u renesansnom stilu, tako da se stari hram rušio kako je napredovao novi. Sadašnji izgled je karakterističan po svom eksterijeru u neoromaničkom i neogotičkom stilu. Nalazi se na starom brdu između trgova Katedrale i Virgen de los Ljanos i proglašena za dobro od kulturnog interesa, te je glavni hram i episkopsko sedište eparhije Albasete. U njegovoj unutrašnjosti nalazi se originalna slika Device de los Ljanos, zaštitnice grada a ističu se i slike Kazimira Eskribe koje krase njene zidove i koje predstavljaju jedno od najvećih slikarskih dela na svetu koje je uradio jedan autor, a koje su posvećene epizodama iz Biblije.
  • Muzej sečiva – Nalazi se u staroj zgradi u eklektičnom stilu, sa gotičkom fasadom i zelenim pločicama, poznatoj kao Casa de Hortelano, obnovljenoj modernističkoj zgradi koja se nalazi u srcu grada. Ovo je muzej koji čuva svoje istorijsko znanje o pravljenju noževa, zanatu po kome je ovaj grad naširoko poznat. Sadrži vodič kroz istoriju izrade sečiva, sa izloženim noževima iz gvozdenog doba, iz Rima u Hispaniji i od Vizigota i sa oko 500 evropskih primeraka  iz 17., 18. i 19. veka. Tu je i prostor rezervisan za makaze, koje su korišćene još od bronzanog doba i već u srednjem veku poprimaju telo i oblik identičan današnjim. Muzej nije ograničen samo na izložbe sečiva, već i dopunjuje njegov program raznim aktivnostima. Primeri za to su takmičenje dečijeg crteža i takmičenje u fotografiji, koje se održava iz godine u godinu.

Za više informacija o mestima i aktivnostima u ovom gradu možete posetiti sajt turističke organizacije. Uz naš program, nudi vam se mogućnost boravka u Španiji uz minimalne troškove, besplatan smeštaj, hranu, kao i dodatni džeparac, što vam omogućuje da posetite ovo ili slična mesta u Španiji.

Ukoliko i ti želiš u Španiju, preostaje ti da klikneš OVDE