Švicarska – zemlja puna prirodnih ljepota

Švicarska – zemlja puna prirodnih ljepota

Švicarska – zemlja puna prirodnih ljepota

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Švajcarskom, Regina, je već mesec dana u Arlesheimu, manjem gradu blizu Bazela. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.

Prvi utisak je bio odličan. Obitelj je jako ljubazna, tolerantna, spremna pomoći i pojasniti sve oko čega imam problem ili nedoumice. Oba roditelja su uvijek vrlo dobra prema meni, a s njihovom djevojčicom sam od početka mogla komunicirati. Sviđa mi se što imaju prostranu kuću u lijepom dijelu grada, što imam svoju sobu i što jedu hranu koju volim.

Smještena sam u manjem gradu, Arlesheimu, u kojem ima puno prirode i brda za šetnju, a vlakom se brzo dođe do Basela u kojem ima sadržaja kao što su muzeji i dućani. Preko ljeta smo išli često na bazene na otvorenom koji su ovdje u svakom mjestu i jako su povoljni. Inače volim šetati uz rijeku Birs ili čitati. Iako je stvarno teško upoznati prijatelje u Švicarskoj i, iako deluje da u našem gradu nema drugih učesnika programa s kojima bih se mogla družiti, kroz crkvu sam upoznala neke ljude i počela se družiti. 

Najviše mi se svidio izlet na slapove Rheinfall s prijateljima obitelji. Švicarska je puno prirodnih ljepota koje su jedan od razloga zašto sam ju željela posjetiti.

Drugo najljepše iskustvo je bio prvi dan vrtića (ovdje je vrtić kao predškola u Hrvatskoj i obavezan je upis) djevojčice koju čuvam. Taj cijeli dan sam bila uz nju, također i na sastanku roditelja. To je bio poseban osjećaj i jako mi je drago što sam tada bila uz nju. Sigurno će mi dugo ostati u sjećanju.

Također mi je predivno bilo na vjenčanju jednog para iz naše crkve, bila sam dirnuta što su me pozvali nakon tako kratkog poznavanja.

Budućim kandidatima bih preporučila da nemaju straha pri odluci da se prijave i pri prolasku. Također bi im savjetovala da ulože što više u svoje znanje o raznim temama koje bi im mogle poslužiti tijekom boravka, a posebice skrbi o djeci, npr. znanje o odgoju, aktivnostima, jeziku i slično.

Ukoliko i ti želiš u Švajcarsku, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE